Waarom uitstelgedrag niet altijd erg is

Uitstelgedrag is meestal niet zo goed voor je: het heeft een negatieve invloed op je prestaties, gezondheid en welzijn. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je je schuldig kunt voelen, gestrest kan raken van het feit dat je aan het uitstellen bent of één van de andere nadelen. Maar soms is niet erg om dingen uit te stellen en kun je het in je voordeel gebruiken.

John Perry stelt voor om je uitstelgedrag te gebruiken om dingen te doen. Bovenaan zijn to-do-lijstje staan een paar dingen waar hij geen zin in heeft, zoals het nakijken van opdrachten of dat ene paper schrijven. Daarom doet stelt hij het doen van die taken uit. Maar in plaats van op de bank te hangen en series te kijken (of wat hij ook doet als hij helemaal niets doet) doet hij andere dingen die ook op zijn to-do-lijstje staan, maar wat verder onderaan.

Door het niet doen van zijn belangrijkste to-do’s voelt hij de druk om toch iéts te gaan doen. En daardoor is hij behoorlijk productief. Als je ooit student geweest bent herken je het volgende klassieke voorbeeld misschien wel: het stralend schone studentenhuis in de tentamenweek. Je hebt misschien geen zin om dat tentamen te leren maar niets doen is geen optie: je moet nog zó veel doen! Schoonmaken moet toch een keer gebeuren, dus dat doen in plaats van studeren kun je prima voor jezelf verantwoorden.

Om deze tactiek toe te passen moet je jezelf wel een beetje voor de gek kunnen houden én moet je zorgen dat je genoeg verplichtingen hebt. Als je de hele dag vrij hebt gepland om hard voor je tentamen te leren zul je zien dat er soms eigenlijk niets van komt. Terwijl je als je juist enorm veel dingen te doen hebt je schaarse vrije momenten eigenlijk wel moet gebruiken om te studeren! Hierdoor kun je in de korte tijd die je hebt misschien wel evenveel doen als op je speciaal geplande vrije dag.

Uitstelgedrag is iets waar ik, net als de meeste mensen, wel eens last van heb. Ik probeer deze tactiek soms toe te passen om in ieder geval wat gedaan te krijgen in plaats van nutteloos op de bank te hangen. Als ik het laatste doe krijg ik én niets gedaan én voel ik me ook niet beter van.

Door bewust wel dingen te gaan doen die misschien wat minder prioriteit hebben maar ook uiteindelijk wel gedaan moeten worden heb ik in ieder geval wat gedaan. En wat écht bovenaan mijn lijstje staat komt wel een keer!

Heb jij wel eens last van uitstelgedrag? Gebruik je deze tactiek wel eens?

You may also like...

1 reactie

  1. Ik zet tegenwoordig ook leuke dingen (zoals een boek of tijdschrift lezen) op mijn to-do-lijstjes. Dat rechtvaardigt het ‘op de bank liggen met een boek’ tegenover 30 nuttige dingen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *