Vijf redenen om wél naar die inhouse-dag te gaan!

vliegen

Werkzoeken is net als paragliden, je weet niet waar je heengaat en op een gegeven moment land je ergens in een baan. (Wat is nu een toepasselijk plaatje bij zo’n stuk? :))

Als je als student/starter op zoek bent naar een baan zijn er al veel mogelijkheden om alvast rond te kijken bij bedrijven, bijvoorbeeld door middel van een inhouse-dag. Op zo’n dag ga je bij het bedrijf zelf langs en volg je een meestal druk programma. Soms zijn het een boel presentaties, soms is het een case die je in groepjes mag oplossen en soms heb je ook nog een soort van “speeddate”-sessies waarbij je met verschillende mensen kunt praten. Vaak is het een combinatie van deze dingen.  Je bent er meestal een halve dag tot een dag aan kwijt, en vaak is het erg nuttig en leuk. Waarom zou je er eigenlijk langs gaan?

Je ziet je toekomstige werkplek én collega’s

Het gebouw waar je waarschijnlijk komt te werken is al leuk om te zien, maar nóg leuker is om te zien hoe je toekomstige collega’s zijn. Stel dat de mensen die er werken helemaal niet aardig zijn, dan weet je dat al van tevoren.  En als je alleen maar leuke, interessante mensen spreekt krijg je waarschijnlijk meer zin om er te werken! Ook kun je alvast een goede indruk achterlaten zodat je extra goed aan een eventueel sollicitatiegesprek kunt beginnen.

Je kunt veel vragen stellen

Je hebt soms van die vragen over de baan die je misschien niet zo goed zou durven stellen bij een sollicitatiegesprek, maar waar je toch wel graag het antwoord op zou willen weten. Een inhouse-dag is perfect voor informele gesprekken met huidige werknemers. Door het stellen van de goede vragen kom je erachter hoe de cultuur een beetje in elkaar zit, wat je nu de hele dag aan het doen bent en wat de nieuwste ontwikkelingen zijn. Of eigenlijk alles wat je wilde weten.

Je krijgt een beter beeld van het werk

Niet alleen door te praten met mensen, maar ook door te werken aan een case: een opdracht die vaak representatief is voor het werk wat je gaat doen. Je doet dit vaak onder begeleiding van ervaren collega’s, dus met de goede tips kun je lekker aan de slag. Ik moet hierbij wel zeggen dat het wel een beetje wisselt per bedrijf: soms kun je het werk moeilijk in kleine stukjes knippen die nog steeds interessant zijn.

Je ontmoet enthousiaste studenten die met hetzelfde bezig zijn

Sommige mensen die komen zijn nog aan het begin van hun master, anderen zijn al lang en breed klaar, maar iedereen is het met hetzelfde bezig: op zoek naar een baan die bij je past en oriënteren op wat de mogelijkheden nu eigenlijk zijn. Door de gesprekken met deze mensen die je vaak helemaal niet kent doe je weer nieuwe inzichten op, hartstikke nuttig!

Lekkere lunch

Eten is ook belangrijk, toch? De lunches die ik tot nu toe op deze dagen heb gehad waren allemaal erg lekker. Luxe broodjes, lekker glaasje sap erbij, dit zou alleen al een reden kunnen zijn om er heen te gaan! (Oh, en heb ik de borrel al genoemd? Vaak is dat ook onderdeel van het programma!)

Om mijn verhaal af te sluiten: waarom eigenlijk niet? Het kost je wel wat tijd, maar je krijgt echt een veel beter beeld van wat de mogelijkheden én verwachtingen zijn. In het slechtste geval verlies je wat tijd, in het beste geval vind je je droombaan!

Ben jij al eens naar een inhousedag geweest? Wat vond je ervan?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *