Veilig bloggen #1: drie snelle tips om gelijk mee aan de slag te gaan

De gemiddelde lezer van een blog heeft een eigen weblog, waardoor blogtips het altijd goed doen in de statistieken. Nu kan ik je geen tips geven om betere artikelen te schrijven, mooiere foto’s te maken of hogere inkomsten te halen uit je blog, want daar kan ik mezelf nog heel veel in verbeteren. Maar waar ik je wél wat over kan vertellen is het veilig houden van je weblog: er voor zorgen dat je niet gehackt wordt* of plat gaat en, als het misgaat, je tenminste nog een back-up hebt staan.

De tips zijn niet nieuw en heb je ongetwijfeld al een keer gehoord. Misschien heb je zelfs al een tijdje in je hoofd zitten dat je er toch écht een keertje wat aan moet doen. Zie deze lijst daarom vooral als een checklist of stok achter de deur: doe het gelijk! Geen uitstelgedrag.

1. Neem een goed wachtwoord

En nee, de naam van je kat, favoriete popster of iets dergelijks is niet goed genoeg. Hoe langer je wachtwoord, hoe moeilijker deze te raden is. Voeg daar nog een variatie aan hoofd- en kleine letters, cijfers en speciale tekens aan toe en dan ben je helemaal veilig.

Uiteraard heb je voor elke website een ander wachtwoord. Heb je moeite om je wachtwoord te onthouden, dan kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager, waarbij je je wachtwoorden versleuteld opslaat.

Nu doen: heb je nog geen moeilijk wachtwoord? Pas ‘m gelijk aan.

Wordpress_wachtwoord aanpassen

Voor WordPress: Ga naar Gebruikers > Je profiel en scroll naar ‘Gebruikersbeheer’. Achter ‘Nieuw wachtwoord’ klik je op ‘Wachtwoord genereren’ en neem dat wachtwoord, of tik een nieuw wachtwoord in. WordPress geeft aan hoe sterk je wachtwoord is. Klik op ‘Profiel bijwerken’ en je nieuwe wachtwoord is in werking.

Je kunt, als je toch bezig bent, ook het wachtwoord bij je hostingprovider, email of andere belangrijke zaken aanpassen. Let op: kies niet overal precies hetzelfde wachtwoord. Als het dan op één plek geraden wordt, ben je overal niet meer veilig.

2. Zorg dat je up-to-date bent

In elke nieuwe versie van WordPress zitten naast nieuwe functies en opgeloste bugs ook oplossingen voor kwetsbaarheden. Een kwetsbaarheid is een soort achterdeurtje of gat waarmee slimme hackers op je website kunnen komen. Dat wil je niet, dus daarom zorg je dat je website altijd up-to-date is. Dit geldt niet alleen voor WordPress zelf, maar ook voor al je plug-ins.

Nu doen: ben je nog niet up-to-date? Installeer alle nieuwe updates.

Wordpress_updates

Tijd voor een update…

Klik links bovenin op de ronde pijltjes en daarna wijst het vanzelf. Let op: maak bij grote updates van tevoren een back-up (zie volgende punt).

3. Maak regelmatig een back-up

Het kan gebeuren dat er, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch iets mis gaat met je website. Je wilt dan niet gelijk al je bestanden, berichten en comments kwijt zijn, maar deze nog ergens hebben staan. Hiervoor maak je dus een back-up!

Er zijn een aantal plugins die dit automatisch voor je kunnen doen. Ik gebruik zelf de plugin ‘Backup’.  Het staat dan bij je hostingprovider, maar je kunt het ook af-en-toe downloaden naar je eigen computer zodat het op verschillende plekken staat.

In de plugin kun je automatisch instellen hoe vaak er een back-up wordt gemaakt. Dit kost elke keer wel behoorlijk wat ruimte dus bedenk hoe vaak het nodig is om een back-up te maken. Mijn blog is behoorlijk klein met weinig posts, dus ik maak elke week een back-up. Maar als je dagelijks post en ook veel comments krijgt, kun je beter een dagelijkse back-up instellen.

Nu doen: installeer een plugin in die regelmatig back-ups voor je maakt.

En verder…

Ik wil de komende tijd (on-)regelmatig iets schrijven over veilig bloggen: hoe ga je om met je privacy, bescherm je je computer en meer. Ik hoor graag als je vragen hebt over de onderwerpen in deze post of andere zaken. Misschien komen ze nog een keer terug!

* Of eigenlijk, de kans zo klein mogelijk maken dat er zoiets gebeurd.

You may also like...

3 reacties

 1. Margot schreef:

  Leuk! (En nuttig!) Ik hoor graag meer over plugins die je kunt aanbevelen, al dan niet in het kader van veilig bloggen 🙂

  • Ruurdje schreef:

   Dankjewel voor je reactie! Op het gebied van veilig bloggen heb ik nog ‘Limit Login Attempts’, die er voor zorgt dat je maar een bepaald aantal keer kan proberen in te loggen vanaf een bepaald IP-adres. Zo voorkom je dat er heel veel wachtwoorden achter elkaar geprobeerd kunnen worden (en dan is de kans aanwezig dat het op een gegeven moment de goede is, en dat is niet de bedoeling natuurlijk!).

 2. Melle schreef:

  Super handig en nuttig zeg! Vooral je tip van de updates en daadwerkelijk checken wat je installeert of waar je mee akkoord gaat is – heus niet- heel herkenbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *