Alweer de hele avond op zoek geweest naar het leukste vakantiehuisje?

Je gaat éven op zoek naar een nieuwe en leuke vakantiebestemming, goedkope vliegtickets, net dat beetje meer informatie over onderwerp X of het leukste cadeautje voor een vriendin. En voor je het weet is het een paar uur verder. Shit. Er waren meer dingen die je wilde doen.

KlokUitDoos

Oneindig lang bezig met zoeken naar bestemmingen met palmbomen 😉

Oneindig lang huisjes zoeken

Al deze taken hebben geen duidelijk einde: er is vast ergens een nóg leukere bestemming, goedkopere manier om te vliegen, beter artikel of een leuker cadeau voor die vriendin. Zie hier het probleem: je kunt oneindig lang doorgaan met deze activiteiten!

Niet zo handig, als je ook nog eens wat anders wil gaan doen of eigenlijk niet de hele avond met het zoeken naar het perfecte artikel (dat wellicht niet eens bestaat) kwijt wil zijn. De oplossing: de timebox!

Klok

Een klok in een doos… een timebox!

Zet een wekker

Hoe het werkt? Vrij simpel! Je bepaald van tevoren hoe lang je bezig wilt zijn met een bepaalde taak, zet een wekker (of iets dergelijks) en gaat zo lang met de taak bezig als dat je van te voren bedacht hebt. Het lijkt een beetje op de Pomodoro-techniek die ik al eerder beschreef, maar hier kun je de tijd zelf kiezen en gaat het om één taakje.

Het is gewoon klaar

Het voordeel van een timebox: als je tijd op is, is het gewoon klaar. Dan kies je je beste optie van dat moment, of je bent gewoon klaar met het schoonmaken of welke andere vervelende taak je aan het doen bent. Je perfectionisme blijft beperkt en je hebt je tijd efficiënter gebruikt, je hebt immers maar een uurtje om de beste optie te zoeken!

En wat als het nu niet klaar is?

Het kan zijn dat je nog niet klaar bent met je taak als je tijd voorbij is. Stop, want anders zit je wéér de hele avond iets te doen waar je eigenlijk niet teveel tijd in wilde steken. Probeer in je timebox alvast in de laatste 10 minuten* te bedenken wat je nog wilt doen om je taak goed af te ronden, zodat je, als de tijd écht voorbij is, klaar bent.

Heb je deze tactiek al eens geprobeerd? Werkt het voor jou?

* Afhankelijk van hoeveel tijd je met iets bezig wilt zijn, bij een grotere taak moet je uiteraard een langere tijd kiezen.

You may also like...

4 reacties

 1. Dina schreef:

  Goed om zo met je tijd en planning bezig te zijn, goed idee.

 2. Jorien schreef:

  Hé, daar heb ik echt nog nooit zo over nagedacht! Maar wel super handig om gewoon een bepaalde tijd in te plannen voor een taak en daarna te zeggen: klaar ermee! Denk dat dit bij mij voor sommige dingen zal helpen (vooral op het werk)! Thanks voor de tip 🙂

  • Ruurdje schreef:

   Ja, het werkt wel goed! Alhoewel je wel goed moet zijn in dan ook écht stoppen, het is vaak verleidelijk om toch nog door te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *