Onthoud die naam nu eens!

Untitled design-1

De populairste jongens- en meisjesnamen op dit moment.

Ik ben slecht in het onthouden van namen, en dat is soms behoorlijk irritant. Als het een bekende is van anderen kom je nog wel weg met een beschrijving, want dan is er altijd wel iemand die de bijbehorende naam wel weet. Maar in andere gevallen is het soms lastig.

Toen ik dezelfde persoon voor de 4e keer naar zijn naam moest vragen werd het toch een beetje gênant. Vooral omdat ik wist dat ik die persoon voor de VIERDE keer om zijn naam moest vragen. Via andere wegen kwam ik gelukkig nog achter de naam waardoor ik niet de pijnlijke vraag niet hoefde te stellen.

Er zijn behoorlijk veel tips om namen beter te onthouden. Gelukkig maar, want je krijgt toch sneller een band met iemand als je zijn naam kent. Ik vond heel veel tips om met associaties en ezelsbruggetjes de namen te onthouden, maar met het uitproberen van onderstaande tips kwam ik gelukkig al een heel eind. Die ezelsbruggetjes komen wel als mijn geheugen slechter wordt.

1. Luister goed

“Hoi ik ben -onverstaanbaar-“. Herkenbaar? Soms versta je de naam niet eens en dan wordt het onthouden van die naam wel heel erg moeilijk. Of het gaat het ene oor in en het andere oor weer uit. Luister goed! Vraag desnoods of iemand zijn naam nog een keer weer herhalen als je het niet verstaan hebt.

2. Herhaal de naam

< “Hoi ik ben Lisa”
> “Leuk je te ontmoeten, Lisa”

Door de naam te herhalen heb je de naam een keer zelf genoemd. Een naam als Lisa is makkelijk, maar sommige namen zijn een stuk moeilijker uit te spreken. Door de naam zelf een keer te noemen weet je gelijk of je het goed hebt uitgesproken én zul je de naam hierdoor een stuk beter onthouden. Je kunt daarna nog een keer op een naamkaartje kijken

3. Doe je best

Als je er van overtuigd bent dat je geen namen kunt onthouden dan lukt het inderdaad niet. Als je je best doet, zul je een behoorlijk eind komen. Maak het belangrijk voor jezelf: waarom wil je die naam eigenlijk onthouden? Het bespaart je gênante situaties, maakt een volgende keer contact maken een stuk makkelijker en misschien heb je zelf nog goede redenen.

Wat doe jij om namen beter te onthouden?

You may also like...

2 reacties

  1. Iris schreef:

    Ik vind namen onthouden ook lastig. Vooral omdat bij het voorstellen je ook vaak alle twee tegelijk je naam zegt, en dan vergeet ik het altijd nogal snel. Maar als ik er echt heel bewust mee bezig ben, dan lukt het vaak wel (alleen dan moet de naam nog blijven hangen).

    • Ruurdje schreef:

      Dat bewuste is inderdaad belangrijk! Echt zo vaak dat ik ’t na 2 seconden al niet meer weet omdat ik niet goed opgelet heb, zo suf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *