Goed overtuigen: hartstikke handig!

debatterenomtewinnenIk las een boek over debatteren en overtuigen. Die ging niet alleen over debatteren, maar ook hoe je deze technieken in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op je werk kunt toepassen. Hartstikke handig om te weten hoe je beter kunt worden in het overtuigen van mensen!

Want ook al ben je niet dagelijks bezig mensen te overtuigen, soms zul je toch je goede ideeën willen verdedigen in een vergadering of iets dergelijks. En dan is het toch handig om wat trucs achter de hand te hebben! Het boek leest als een trein en in sneltreinvaart leer je hoe je de juiste stijlmiddelen kunt kiezen, moet reageren op drogredenen en overtuigender kunt communiceren. Tussendoor kun je lezen over de debattechnieken van enkele bekende politici én vooral waarom ze daar zo goed in zijn.

De meest interessante punten vond ik hoe je het beste om kunt gaan met drogredenen die nergens op slaan en hoe je het spelletje strategisch handig kunt spelen.

Reageren op drogredenen

Je hoeft niet altijd op een drogreden te reageren: je kunt ‘m ook negeren en doorgaan met je verhaal. Of je benoemd de drogreden even kort en gaat daarna weer door met je verhaal. Maar als de drogreden een te grote invloed heeft op de discussie kun je die ook even stilleggen om in te gaan op de drogreden. Als je er in een discussie bijvoorbeeld van beschuldigd wordt dat je niet loyaal bent aan de organisatie als je niet voor het voorstel stemt, mag je hier best even bij stil staan en uitleggen dat de kaarten toch wel anders liggen. Probeer hierbij niet te snel in de verdediging te schieten, maar je argumenten duidelijk uiteen te zetten. Is moeilijk, maar wel effectiever!

Strategisch debatteren

Dit punt wordt behoorlijk uitgebreid besproken in het boek, maar voor nu haal ik er een rijtje tactieken voor als je voor- of juist een tegenstander van een bepaald punt bent uit. In het eerste geval wil je het probleem dramatiseren en concretiseren, in het laatste geval ontkennen. Of je wilt een verband aantonen tussen het huidige beleid en het probleem of juist andere, veel belangrijkere oorzaken voor het probleem benoemen. En je kunt natuurlijk de voordelen of juist de nadelen extra benadrukken.

Het meeste dat in het boek staat heb je waarschijnlijk wel eens eerder tijdens middelbare school Nederlands een keer gehoord. Maar dat maakt niet uit: het feit dat het nu allemaal duidelijk op een rijtje staat inclusief relevantie voor je werk maakt het een nuttig boek!

Kan ik nu zeggen dat ik na het lezen van dit boek een enorm goede debater ben geworden? Dat niet, maar ik heb er wel enkele goede tips uitgehaald!

Boek: Debatteren om te winnen, ‘de kunst van het overtuigen’

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *