Een jaar lang superproductief zijn

brainprodAls Chris afstudeert aan de universiteit besluit hij om in plaats van bij een bedrijf aan het werk te gaan zich eerst een jaar te focussen op productiever worden. Hij doet dit door veel te lezen, met interessante mensen te praten en vooral veel dingen zelf te proberen. Zijn zoektocht van één jaar naar het “geheim” achter productiviteit documenteerde hij op zijn website A Year of Productivity. Het jaar is voorbij, maar je kunt nog steeds alles lezen wat hij in dat jaar gedaan heeft.

Helaas zit er geen geheim achter productiever worden, maar zijn er wel enorm veel tactieken die je kunt gebruiken om productiever te worden. Zijn theorie is dat je drie dingen nodig hebt voor productiviteit: tijd, energie en aandacht. Als het je lukt om deze drie dingen dagelijks op orde te hebben dan krijg je enorm veel voor elkaar.

De website is trouwens ingericht om zo productief mogelijk te lezen. Bovenaan elk artikel vind je zowel de leestijd als een korte samenvatting met het belangrijkste wat je uit het artikel kunt halen. Het enige “probleem” is dat hij in het jaar enorm productief geweest is én het allemaal erg interessant is waardoor je maar door blijft lezen. Heb je dus een deadline of een overvol to-do lijstje? Bedenk dan goed hoe lang je hier aan wil besteden!

Ik heb nog lang niet alles gelezen maar ben al enorm veel interessante dingen tegengekomen. De volgende pagina’s vond ik extra interessant:

 • De 10 belangrijkste lessen die Chris in het jaar geleerd heeft. Dit is een goede start om te weten waar hij het zo’n beetje over heeft.
 • De 100 beste ‘hacks’ om productiever te worden. Sommige kende ik al, anderen ga ik beter proberen toe te passen.
 • Experiment: minder gebruik maken van je smartphone. Het maakt je socialer, meer open voor de wereld en vervelen is soms eigenlijk best wel goed. Ook voor je creativiteit.
 • Interview met de schrijver van The Power of Habit. Over hoe vrijwel alles een gewoonte is en dat je dingen het beste met kleine stapjes kunt veranderen. Dit interview maakt deel uit van een e-book over het maken van goede voornemens én ze volhouden. Erg interessant!
 • Springy life elements. Elementen in je leven die meer tijd gaan innemen als je meer vrije tijd hebt. Zoals facebooken, tv kijken of je huis schoonmaken. De reden waarom je nooit ‘echt’ vrije tijd hebt. Ik vond het erg herkenbaar allemaal! Dit legt precies uit waarom het zo moeilijk is om iets te doen op een dag dat je niet zoveel gepland hebt.

En zo zijn er nog heel erg veel andere interessante pagina’s. Het is een fijne en uitgebreide website, perfect om door te bladeren voor interessante tips en inzichten. Of misschien de motivatie om straks écht aan het werk te gaan.

Ben jij ermee bezig om productiever te zijn? Wat vond jij het meest interessante artikel?

You may also like...

2 reacties

 1. Linda schreef:

  Oh dit vind ik interessant! Ik ga deze website even onthouden (ik heb nu geen uren meer de tijd namelijk, haha)

  • Ruurdje schreef:

   Er staat inderdaad echt veel te veel informatie op. Maar het fijne is wel dat het allemaal losse stukjes zijn, kun je tussendoor ook dingen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *