Canva: makkelijk mooie designs maken

Ik ben niet zo handig met Photoshop maar ik wil natuurlijk wel mooie plaatjes op mijn blog. Iets bedenken lukt vaak nog wel, maar om het vervolgens nog om te zetten in een mooie afbeelding, dat is toch net weer een stapje verder.  Gelukkig kwam ik afgelopen week de online tool Canva tegen, waarmee je ‘Amazingly simple graphic designs for blogs (…)’ kunt maken.  Ik heb de tool uitgeprobeerd voor een plaatje waarin uitgelegd werd hoe je de batterijen van je fietslampjes kunt vervangen, en dat ging best wel makkelijk.

Schermafbeelding 2014-04-08 om 17.30.24

Voordat je begint kun je kiezen wat je wilt maken: een plaatje voor een Facebookheader, Pinterest-pin, presentatie en meer. Je krijgt vervolgens een aantal standaard-lay-outs te zien die je kunt gebruiken als basis of je begint helemaal from scratch beginnen. De standaard lay-outs zijn er in veel verschillende stijlen, dus je kunt hier waarschijnlijk altijd wel wat vinden wat je aanspreekt. Je kunt vervolgens kiezen uit een miljoen plaatjes, en vele zijn ook nog verder aan te passen. Er zitten redelijk wat fonts en kleuren in.

Schermafbeelding 2014-04-08 om 17.22.38

Je kunt ook je eigen foto’s uploaden om te verwerken in de plaatjes, en hier kun je filters overheen gooien. Ook zijn er een aantal lay-outs waar je verschillende foto’s in kunt verwerken waardoor je heel makkelijk een soort van collage kunt maken. Op deze manier heb ik ook mijn uitlegplaatje gemaakt.

Als je klaar bent kun je je plaatje downloaden als pdf of img, maar je kunt ook een directe link geven naar de afbeelding (en direct delen op Facebook of Twitter, superhip!). Het verdienmodel van Canva is dat je betaald zodra je premium elementen gebruikt in je design, maar dat zijn voornamelijk de stockphoto’s, dus als je je eigen foto’s gebruikt hoef je niets te betalen. Ook heb je voldoende mooie gratis elementen om uit te kiezen.

Ik heb er al even mee gespeeld en in het begin is het even wennen hoe het precies werkt. Ook lijkt het programma soms niet helemaal goed te reageren, maar het is nog in beta-fase, dus dat kan de oorzaak zijn. Als ik mijn design afsloot en weer opende werkte het daarna gelukkig weer helemaal goed en ik ben tot nu toe nog niets kwijtgeraakt.

Schermafbeelding 2014-04-08 om 17.21.27 Schermafbeelding 2014-04-08 om 17.41.52

Ander tof ding aan Canva: ze proberen je ook te helpen met betere designs te maken. Er zijn verschillende tutorials, zoals ‘Design Principles’, ‘Spice up your designs’, ‘Layout design’ en nog veel meer. Er worden concrete tips gegeven om je plaatje net een stukje interessanter en mooier te maken, zelfs al heb je niet zoveel design-kennis. Verder hebben ze ook een weblog waarop ze bijvoorbeeld uitleggen hoe je betere Pinterest-plaatjes maakt, inspiratie vindt en andere dingen die interessant zijn voor bloggers.

Dit online programma is perfect voor mij: ik kan makkelijk mooie afbeeldingen maken. Met Photoshop en andere uitgebreidere programma’s kun je uiteraard meer, maar voor mensen die daar geen kennis van hebben is dit een leuke online tool om toch mooie afbeeldingen te maken. Aanrader dus!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *