Maak je leven minder fragiel!

OudeSluis

“Wat is het tegenovergestelde van fragiel?”

Robuust? Dat is niet het tegenovergestelde van fragiel, maar ligt wel dichtbij.

Antifragiel

In het boek ‘Antifragile, Things that gain from Disorder’ introduceert Nassim Nicholas Taleb een nieuw woord: antifragiel. Sterker worden door chaos. Groeien door fouten, aanvallen en mislukkingen. Waar de mythische Phoenix herrijst uit het vuur en steeds weer dezelfde kracht krijgt (robuust), groeit de kop van het veelkoppige monster Hydra dubbel terug, elke keer als er schade is.

Het hele boek draait om de drie-eenheid fragiel, robuust en antifragiel. Het fragiele dat niet tegen fouten kan, waarbij een kleine fout al fataal kan zijn, tegenover het antifragiele, dat leert van zijn fouten en daar juist sterker van wordt.

Lessen in antifragiliteit

Je kunt de concepten ook toepassen in je eigen leven, waarbij je bedenkt hoe je elementen meer robuust of antifragiel kunt maken. In het boek staan terloops wat ‘levenslessen’  genoemd die je net een ander inzicht kunnen geven. En dat is interessant, of je er nu wat mee doet of niet.

Zorg voor opties. Door je kansen te spreiden, spreidt je ook de risico’s. Als één van je opties mislukt, ben je niet alles kwijt, maar heb je nog steeds andere opties. Ook heb je meer kans dat er een heel erg goede optie tussen zit!

Je hoeft niet altijd wat te doen. We willen altijd wat doen en dingen maken. Maar soms moet je je afvragen of ‘de behandeling’, of hetgeen je wilt doen geen bijwerkingen heeft. Misschien los je het ene probleem op, maar creëer je weer nieuwe problemen. Niets doen is ook een optie.

Pas de ‘barbell strategy‘ toe. Een groot deel speel je op safe, terwijl je op een klein deel inzet op iets met grote risico’s, maar ook grote opbrengsten. Voorbeeld: stel je wilt full-time gaan bloggen, dan is dat een groot risico voor je inkomsten. De barbell strategy toepassen is je gewone baan behouden (misschien iets minder werken), en daarnaast je blog steeds verder uitgroeien, met mogelijk een hoge opbrengst. Of niet, maar dan heb je je gewone baan nog.

Zorg voor ruimte om fouten te maken. Alleen dan wordt je beter. Ken je de helikopter-ouders nog, die er alles aan doen om te zorgen dat hun kind geen haar in de weg wordt gelegd om de beste te worden? Doordat ze geen fouten mogen maken en alles al voorgekauwd is, leren ze er weinig van en is de kans juist kleiner dat ze goed terecht komen. De moraal van het verhaal? Durf fouten te maken.

Vertrouw alleen advies van mensen met ‘skin in the game‘. Dat zijn de mensen die zelf ook een risico lopen als ze het verkeerde advies geven. Beter krijg je het advies van iemand die samen met je in de sloot springt of op een andere manier getroffen wordt door je beslissing in plaats van iemand die maar aan de kant blijft staan.

De rest van het boek

Het is zeker geen self help boek, alhoewel dit niet de enige adviezen en ongevraagde meningen die Taleb geeft zijn. Het gaat over de grote, fragiele banken, de nutteloosheid van onderwijs en de noodzaak tot het lezen van veel boeken. Alles om de concepten fragiel, robuust en antifragiel uit te leggen.

Het boek is bij vlagen behoorlijk technisch** en ik snapte niet alles, maar de rode draad blijft gelukkig duidelijk. De anekdotes zorgen ervoor dat het soms toch behoorlijk luchtig is, en dat maakt het boek goed leesbaar. Aanrader als het onderwerp je interessant lijkt!

* Ik hoop dat de begrippen duidelijk zijn. Het hele boek gaat erover, dus ik zou hier nog een stuk uitgebreider over kunnen schrijven maar dat lijkt me iets teveel van ’t goede.

** Bij bepaalde hoofdstukjes staat dat je ze mag skippen omdat ze er dan wel erg diep in duiken.

You may also like...

1 reactie

  1. Ward schreef:

    Haha, over toeval gesproken, dit stuk kwam langs in m’n RSS-feed op het moment dat ik net “The Fragile” van Nine inch nails op had gezet :). Ik ben van de ene kant best geïnteresseerd in het boek, maar tegelijkertijd vraag ik me ook af waarom ik het zou moeten lezen (naast het feit dat ik al 4 boeken, soort van, aan het lezen ben). Maar sowieso leuk dat je het niet over een roman hebt, maar over een boek waar ik in ieder geval niet zo snel aandacht aan zou besteden.

    Gr,
    Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *