Zelfvoorzienend zijn

Als je een boerderij in de middle of nowhere hebt met veel verschillende groenten en dieren kan het je doel zijn om zelfvoorzienend te zijn: alles wat je nodig hebt zelf produceren waardoor je nooit meer naar de supermarkt hoeft. Het is behoorlijk lastig om dat te bereiken omdat je zeker voor dingen als pasta, rijst en granen behoorlijk oppervlakte nodig.

Maar een grote stap in de goede richting is zeker mogelijk. Het geeft veel vrijheid om al je eigen dingen te produceren én het is nog hartstikke duurzaam ook.  Je weet zeker waar je eten precies vandaan komt maar het kost wel behoorlijk wat tijd.

Op de boerderij waar ik zit hebben ze een grote stap in de goede richting gezet:

Tomaten

 • Zomermoestuin: Een zomertuin met aubergines, tomaten, courgettes, sperziebonen en meer. De opbrengst van de sperziebonen was enorm (je kunt ze meerdere keren oogsten) en de tomaten waren goddelijk. Ik weet niet of je zulke lekkere tomaten in Nederland kunt kopen!
 • Wintermoestuin: Ook in de winter moet je natuurlijk al je vitamines binnenkrijgen. Het vereist wat planning om de hele winter lang verse groenten te hebben. En eten met ’t seizoen betekend voornamelijk kool in de winter. (alhoewel er behoorlijk wat ingevroren en ingemaakt wordt van de zomertuin)
Linzen

Zo ziet een linzenplantje er dus uit. Na het oogsten moet het nog even drogen, daarna kun je de linzen uit de schil slaan en filteren.

 • Linzen: Ik heb geholpen met dit te oogsten: wat een werk! Maar ik weet nu wel hoe een linzenplantje eruit ziet! Het uit de grond halen van de plantjes kostte behoorlijk wat manuren en daarna moesten de linzen ook nog uit het plantje gehaald worden en gezeefd worden.
 • Varkens: Dit jaar waren er geen varkens maar andere jaren worden ze gebruikt voor salami.
 • Graan: Dit kost veel oppervlakte dus er wordt wat bijgekocht. Uiteraard wordt er daarna zelf brood van gebakken in de houtoven.

Pruim

 • Fruit: Over het hele terrein verspreid stonden verschillende soorten fruitbomen, dus de hele zomer door heb je fruit. Omdat er enorm veel van één boom komt, meer dan je kunt opeten voordat het gaat rotten, wordt het verwerkt in zoete baksels en uiteraard jam!
 • Honing: Bijen zijn makkelijk te houden, handig!
 • Elektriciteit: zonnepanelen op het dak, maar da’s natuurlijk niet genoeg voor de winter.

DruivenBladeren

 • Wijn: Last but not least: een wijngaard bijhouden, wijn van maken en dat kun je behoorlijk lang bewaren. Nog lekkerder omdat je weet hoeveel moeite je erin hebt gestopt.

Maar dan mis je nog wat dingen. Water komt ‘gewoon’ uit de kraan en dingen als suiker, koffie en zout kun je niet echt zelf produceren. De benzine heb je nodig om van je boerderij vandaan te komen en zo zijn er nog wat meer dingen die moeilijk zelf te maken zijn.

Zelfvoorzienend zijn vereist veel nadenken en veel plannen. Volledig onafhankelijk zijn is lastig als je niet tientallen jaren terug in de tijd wilt gaan wat levensstijl betreft. Ik vind het zelf een tof idee om stappen in de goede richting te zetten, maar volledig zelfvoorzienend zijn zou voor mij teveel moeite zijn en daarom ook geen streven zijn. Maar door de hele tijd verse groenten uit eigen tuin te eten lijkt het me wel enorm tof om een moestuin te hebben als ik ooit een tuin heb. Tot die tijd maar een beetje aanklooien op m’n balkon :).

Wil jij ooit zelf in meer of mindere mate zelfvoorzienend zijn? Wat vind je van het idee?

You may also like...

3 reacties

 1. WWOOF-en is heerlijk! Die wijngaard lijkt mij wel wat 😉 Maar toen we in NZ een hele maaltijd konden koken met alleen maar spullen uit de tuin gaf dat ook een heel goed gevoel!

  • Ruurdje schreef:

   Ja! Ik wil nu nog liever een groentetuin als ik een ‘echt’ huis heb!

   (en tof verhaal over jouw WWOOF-ervaring in NZ, vooral het constant vies zijn & muggen en beesten overal herken ik wel haha)

 2. ik ben in Bosnie geboren – en tot mijn achtste gewoond – en dit is heel normaal daar. Toen ik naar Nederland kwam vond het ook heel vreemd dat je groente en fruit moest kopen :’)

  Mijn moeder heeft nu een moestuin in NL, echt heerlijk (om te eten en in de tuin te wroeten). Wanneer ik een grote tuin heb en meer tijd wil ik er ook aan beginnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *