WWOOF-en in Italië: achteraf

De Boerderij

De afgelopen maand heb je af-en-toe een stukje van me kunnen lezen over het leven op de boerderij. Echt inhoudelijk ben ik niet op het fenonemeen WWOOF, worldwide working on organic farms, ingegaan. Vandaag verscheen een vooruitblik op mijn reis op mariekevanwoesik.nl in de rubriek ‘Jouw Zomer’. Het leek me een goed moment om terug te blikken op mijn ervaring én veel te veel foto’s te laten zien!

Zonsondergang

En dit was nog niet eens de mooiste! Eén avond stonden we in een oude wijngaard de dieren te laten grazen en waren er mooie zonnestralen die een goudgele gloed door de wijngaard lieten gaan. Supermooi!

De klusjes die ik gedaan heb waren divers: de geiten en schapen melken, ze laten grazen, verschillende groenten oogsten (linzen, tomaten, pruimen, peren en meer), onkruid wieden in de wijngaard en vele andere dingen. Het was fijn om lekker bezig te zijn en het allerbeste was het uitzicht: elke keer als ik even om me heen kijk werd ik enorm blij van het uitzicht. Ik had verwacht dat ik ’t op een gegeven moment ‘zat’ zou worden, maar het was elke keer anders en bleef geweldig!

HoopjeKat

Kittens! Het werden er wel steeds minder maar superschattig! Ze speelden met van alles en nog wat en vingen gelukkig ook nog ‘ns een muis ofzo.

Naast het echtpaar van wie de boerderij was waren er ook andere WWOOF-ers. Jonge mensen van mijn leeftijd uit Italië en Amerika, een wat oudere vrouw uit Spanje, wonend in India, die enorm jong van geest was (inspirerend! Zo wil ik ook zijn als ik die leeftijd heb!) en een wat oudere vrouw uit Italië die helaas geen woord Engels sprak. Het waren allemaal actieve mensen die van alles deden of gedaan hadden en een open en nieuwsgierige houding hadden. Erg veel fijne gesprekken gehad, ook over de culturele verschillen die ook in Europa aanwezig zijn. En bier en wijn gedronken in dorpjes en festivalletjes in de buurt, ook leuk!

Ezel

Met ezels moet je geduld hebben, dus als we ze naar de weide moesten brengen namen we daar de tijd voor. Schatje toch?

Het was niet altijd leuk. De eerste dagen moest ik behoorlijk wennen omdat het een beetje onduidelijk was wat er allemaal van me verwacht werd. En ondanks het feit dat het echtpaar prima Engels sprak, was het soms lastig om elkaar te begrijpen, wat soms behoorlijk irritant kon zijn.  Ik heb me het meest gestoord aan het feit dat de verwachtingen soms niet helemaal duidelijk waren en je toch bij iemand ‘in huis’ woont dus daar ook flink rekening mee moet houden. Maar hier heb ik veel van geleerd en er stonden genoeg leuke dingen tegenover, dus dat was fijn.

NomNomBlaadjes

Nomnomnom, verse blaadjes!

Ik heb uiteindelijk niet heel veel van Italië gezien behalve de boerderij en wat dorpjes in de omgeving en dat was prima. Ik heb me ondergedompeld in het ritme van de boerderij. Alle dagen waren min of meer hetzelfde (maar toch anders) en dat was fijn. Het was een toffe ervaring voor een paar weken waarin ik veel geleerd heb over het leven op de boerderij en mezelf, maar boerin worden is niet mijn ambitie. Misschien een groentetuin. Of toch geitjes, want die zijn zo leuk en schattig, maar eigenlijk toch wel heel veel werk.

Mist

Om het af te leren, nog één uitzicht!

Wil je zelf gaan WWOOF-en? Bedenk van tevoren dat het wel écht werken is, je vies gaat worden (na 3x wassen was mijn kleding niet meer vies (ik gebruik hier niet ’t woord schoon.)) en er overal beestjes (spinnen en muizen bijvoorbeeld) rondlopen. En dat boerderijen meestal niet dichtbij de bewoonde wereld liggen, dus dat het een voordeel kan zijn om lekker met de auto te gaan. Elke boerderij is anders dus mijn verhaal hoeft niet representatief te zijn voor andere boerderijen. In deze blogpost vind je meer informatie over hoe je het moet regelen.

Is WWOOF iets voor jou?

You may also like...

1 reactie

  1. Marcella schreef:

    Leuk om te lezen hoe je terug kijkt naar je toffe ervaring. Lijkt me een bijzondere ervaring, heel tof! Schattig, die katjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *