Uitgebreid tafelen in Italië

AanTafelIn Italië genieten ze van het eten en hier wordt ook de tijd voor genomen. Het ontbijt is simpel en doet iedereen op eigen gelegenheid. Het is meestal geroosterd brood met jam met een kop koffie. Soms is er een zoete cake: gek om voor ontbijt te eten, maar wel erg lekker.

Lunch en diner daarentegen zijn een stuk uitgebreider en duurt een stuk langer. Zo’n 1,5 uur aan tafel zitten is geen uitzondering. De tafel wordt uitgebreid gedekt en er komt, ook voor lunch, een fles wijn op tafel. Verder is er altijd brood en de kazen die op de boerderij gemaakt worden van de geiten- en schapenmelk.

Het eten is warm en komt zoveel mogelijk van de eigen boerderij. De gerechten zijn meestal simpel, zoals een risotto, pasta of meer van dat soort dingen. In tegenstelling tot Nederland waar het vaak meer saus dan pasta is, is het hier andersom: er is weinig saus voor veel pasta. Gisteren at ik bijvoorbeeld pasta met alleen maar boter, kaas en salie, zo lekker!

Een ‘restproduct’ bij het maken van kaas is ricotta, en daar is nu een ‘overschot’ aan, dus dat wordt ook in veel dingen gebruikt. Of gewoon zo opgegeten met wat honing. Het smaakt een stuk anders dan de ricotta die je in de supermarkt koopt, dus dit ga ik zeker missen!

De tijd nemen voor het eten is fijn, net als het drinken van wat wijn bij de lunch. Het lijkt voornamelijk een sociale gelegenheid te zijn en dat is leuk. Het grote nadeel: de enorme afwas 2 maal daags, die ga ik niet missen!

Neem jij de tijd voor het avondeten?

(ps. het internet is matig en onbetrouwbaar, dus als ik terugkom komen er meer foto’s online die ook wat minder verkleind zijn)

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *