Pizza-party

Huizen in Italië hebben uiteraard allemaal een houtoven. Ik bedoel: waar moet je anders je broden, complete varkens, pizza’s en dergelijke in bakken?! Op de boerderij waar ik nu ben wordt de oven 1x per week gebruikt om brood te bakken voor de hele week. Het is zuurdesembrood dat redelijk goed blijft, maar de ene week is ’t lekkerder dan de andere week. In mijn eerste week kon je met ’t laatste brood iemand dood slaan, zo hard was ‘t. Die van nu is beter gelukkig.

PizzaOven

Maar de houtoven wordt natuurlijk ook gebruikt voor pizza. Niet zo heel vaak, dus als ’t gegeten wordt is ’t een feest! De houtoven wordt een paar uur flink opgestookt, want de temperatuur moet behoorlijk hoog zijn voor de pizza. Op het laatst komen er nog wat extra vlammen voor wat extra krokantheid.

Pizzas

Dan de pizza’s. Dit waren niet alle, maar van voor naar achter:

  • Bianca met slechts olie, zout en rozemarijn. Klinkt een beetje saai, was echt goddelijk!
  • Tomatenprutje met verse kaas, nom!
  • Tomatenprutje, kaas, olijven en ansjovis (niet geprobeerd)
  • Pancetta & oude schapenkaas: volgens sommigen de beste pizza! (niet geprobeerd)

Er waren er meer en de lekkerste staat niet eens op de foto: verse kaas, rozemarijn, zout, olie en rozemarijn. Goddelijk!

PizzaInOven

Daarna gaat de pizza zo’n 5 minuutjes in een gloedhete oven en klaar! Ik heb helaas geen foto van het eindresultaat maar geloof me: het was fantastisch! De bodem was superlekker, knapperig en zacht tegelijkertijd. En de dingen die erboven op zaten, lekker!

Wat is jouw favoriete pizza?

You may also like...

1 reactie

  1. Marcella schreef:

    Lijkt me heerlijk, zo’n pizza uit de houtoven! Lekker vers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *