Dieren houden, melken en opeten

Geitje

Op de boerderij waar ik zit hebben ze schapen en geiten die elke dag 2x gemolken worden en daarmee een behoorlijke hoeveelheid melk produceren. Deze melk wordt gebruikt om typische kazen voor deze streek te maken en ricotta, want dat is een ‘restproduct’ bij het maken van de kazen. Soms wordt er ook wat verse kaas gemaakt, ook erg lekker.

De dieren worden goed behandeld, hebben alle ruimte en mogen in de zomer in de ochtend én avond in de graslanden en bossen grazen. Vinden ze erg leuk, lekker rondrennen en vooral heel veel eten de hele tijd.

Het nadeel van dieren houden voor de melk is dat je aan sommige dieren ‘niets hebt’. De mannetjes geven geen melk, dus die worden opgegeten. Oude dieren geven geen melk meer, dus die belanden uiteindelijk ook aan de kebabspies.

Daarom kwam afgelopen week een slager langs om 2 geitjes en 1 lammetje dood te maken. Het beest werd uit de stal gehaald en met een kogel doodgemaakt. Dit ging allemaal enorm snel, ik gok dat de dieren ’t niet eens doorhadden gelukkig.

Hierdoor kun je je dingen afvragen over het niet eten van vlees en wel eten van zuivelproducten, je ‘helpt toch mee’ met ’t doden van dieren op de één of andere manier. Aan de andere kant: er is ook geen enkele verspilling van voedsel, en dat is ook een goed ding.

Maar wees gerust, ik blijf ‘gewoon’ vega alhoewel ik wel een stukje lam heb gegeten. Ik dacht: hier weet ik zeker dat de beesten een goed leven gehad hebben. Geen lange reis naar ’t slachthuis en dergelijke. Geen anoniem bio-industrie-dier. Het was lekker.

Hoe sta jij tegenover het eten van vlees en zuivelproducten?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *