Techniek in het bos: een bezoek aan het Waterloopbos

Hoe loopt water langs een sluis, door een haven of langs de kust? En hoe gaat dat dan met eb, vloed en golven? Tegenwoordig maak je een mooi model op je computer en die rekent het voor je uit, maar vroeger kon dat natuurlijk nog niet. Maar ze wilden vroeger ook wel weten hoe je bijvoorbeeld je haven het beste kunt bouwen met zo min mogelijk golven. Of hoe je kunt voorkomen dat de hele kust wordt meegenomen in de zee.

Waterloopbos_Sluisvanbinnen

Hiervoor werd in de Noordoostpolder een bos aangelegd waar sinds 1957 tientallen modellen van sluizen, havens en kusten zijn gemaakt om te meten hoe het water er doorheen stroomde. Als het onderzoek klaar was, was het model niet meer nodig en werd het langzaam overgenomen door de natuur.

Waterloopbos_Herfst

Met het mooie herfstweer liepen we een rondje door dit bos. Zo’n typische vochtige boslucht is aanwezig en de eerste gele bladeren zijn zichtbaar. Het is eigenlijk veel te warm voor de tijd van het jaar, maar wel erg lekker!

Waterloopbos_Sluizencomplex

We lopen een rondje langs verschillende modellen. Veel zijn behoorlijk overwoekerd met struikjes, zijn groen van het mos of er zijn bomen overheen gevallen. Hierdoor is het soms lastig om te zien of bedenken waar ze voor gebruikt zijn. Overal is stromend water en daardoor zijn er veel libellen te zien. Ik vind het behoorlijk tof om al dat oude, technische erfgoed te zien! Ook best leuk dat veel van de modellen havens van verre buitenlanden zijn, daarvoor kwamen ze dus helemaal naar de polder.

Waterloopbos_Willemshaven

Ben je in de buurt van Marknesse? Of vind je water en techniek erg interessant? Dan moet je vooral een bezoekje aan dit bos brengen. En als al die techniek je niet zoveel interesseert: het bos is ook gewoon heel erg mooi!

Waterloopbos, Marknesse.

You may also like...

2 reacties

  1. Nicetobeout schreef:

    Leuke tip! En in de buurt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *