5x dingen doen in Porto

uitzicht

Tja, zoals je ziet was het niet heel erg lekker weer toen wij er waren. Dat is het nadeel van in maart gaan.

Porto is de op één na grootste stad van Portugal en een echte havenstad. Dwars door de stad stroomt de rivier Douro richting de zee. Met Ryanair kun je er vaak redelijk goedkoop heen vliegen, zeker als je flexibel bent in vertrektijden. Wij combineerden het met een trip naar Lissabon (3u treinen voor zo’n 30 euro) en vlogen vanaf daar terug naar Nederland.

We waren in maart in Porto waardoor het erg rustig in de stad was. Er waren amper andere toeristen (wat natuurlijk chill is), maar ook de locals waren nergens te vinden, en dat was wel een beetje gek. Hoe dan ook, het was hartstikke leuk en daarom in dit artikel vijf leuke dingen die je kunt doen als je in Porto bent!

Port drinken

portproeven

De naam port komt van de stad Porto, dus als je daar bent moet er wel even port gedronken worden. Aan de ‘andere kant van de rivier’ ligt de wijk Vila Nova de Gaia die vol staat met porthuizen. Bij de meeste kun je een rondleiding krijgen gevolgd door een proeverij.

Wij brachten een bezoekje aan Taylor’s die wat hoger op de heuvel zit, waardoor je goed moe bent als je door alle kleine straatjes gelopen bent (er zijn aan het water ook een paar, maar deze klonk wel leuk in de reisgids). Voor een paar euro kregen we een korte rondleiding langs alle enorme vaten, uitleg over hoe de port gemaakt werd en de verschillende soorten port. Daarna kwam het beste gedeelte: een proeverij. Normaal gesproken is port niet één van mijn favoriete drankjes, maar het was leuk om nu 3 verschillende soorten te proeven: witte, jonge (Ruby) en oude rode (Tawny), die eigenlijk een beetje bruin geworden was.

Door de smalle straatjes struinen

kleinstraatje

Porto is een vissersstad en in het midden stroomt de Douro. Daaromheen liggen heuvels en je kunt je voorstellen dat de stad zelf ook niet helemaal vlak is, maar dat maakt het des te leuker! Dwaal door alle kleine straatjes, heb geen flauw idee welke kant je opgaat en dan zul je mooie uitzichten of pleintjes ontdekken. Je wordt wel een beetje moe van de soms redelijk steile heuvels, maar het is wel de allerbeste manier om de stad te ontdekken.

Wandelen door Palácio de Cristal

palaciodecristal

Dit park is een steenworp uit het centrum maar echt de moeite waard om te bezoeken. Het park is enorm en bevind zich op verschillende hoogtes. Elk stukje van het park ziet er weer anders uit: met rozentuinen, watertjes, palmbomen en andere mooie stukjes Maar het allerbeste: je komt regelmatig een prachtig uitzicht over de rivier en de stad tegen. Als het mooi weer is, neem dan een lunch of ander eten mee zodat je ergens op een bankje kunt chillen en ondertussen lekker wat eten. Oh, en er lopen ook redelijk wat mooie pauwen rond!

pauwporto

Lopen naar Foz do Douro

vuurtorens

Vanaf het park kun je door smalle straatjes naar Foz do Douro lopen, een vissersdorp vlakbij Porto. Vanaf hier ben je bij de oceaan. Wij waren er toen het best hard stormde, wat enorm tof was. Er staat een groot fort waar we verder niet ingeweest zijn, maar van buiten al heel mooi is. Op de terugweg kun je voor een paar euro een schattig trammetje terugnemen naar het centrum, wat wel chill is aangezien het best een eind is om heen en weer te lopen. En met het oude, rammelende trammetje is misschien nog wel leuker!

tramporto

Francesinha eten

Ok, ik geef toe, ze zien er niet erg aantrekkelijk uit, maar zijn wel lekker om te eten. Niet heel gezond, maar je bent op vakantie toch?

Francesinha is een Portugese sandwich die oorspronkelijk uit Porto komt, vandaar dat je ‘m overal in de stad kunt krijgen. Het is een soort van tosti met een flinke vulling ertussen: meestal iets met ham en vlees maar je kunt alle mogelijke varianten krijgen. Om de tosti zit enorm veel kaas en het geheel wordt geserveerd met een soort van biersaus. In elke tent anders en het recept is uiteraard geheim. Wij aten bij Verso em Pedra in de wijk Ribeira en hier kon je volgens mij alleen maar francesinha’s eten, maar wel in alle soorten en maten, oa. een vegetarische gevuld met groenten. Het vult enorm goed en vooral de saus is erg lekker.

Nog een keer?

Wij waren 3 dagen in Porto en we hebben het idee dat we wel alles hebben gedaan wat we wilden doen. We hebben vooral veel rondgewandeld en dat was enorm leuk. Als we langer waren gebleven hadden we nog het klooster en de kerken bezocht en wellicht nog een museum meegepakt. Ik weet niet zo goed of ik nog een keer terug zou gaan naar deze stad, maar wél naar het platteland in Portugal: het uitzicht vanaf de trein was enorm mooi.

Het enige minder leuke van Porto is dat er enorm veel leegstand is in de stad, veel prachtige grote huizen staan leeg en zijn soms best vervallen. En de huizen eromheen niet, wat een gek straatbeeld geeft.

Ben jij wel eens in Porto geweest? Heb ik nog dingen gemist?

You may also like...

2 reacties

  1. Laura schreef:

    Leuk ik te lezen! Wij gaan zeven dagen dus we willen ook nog een beetje van de omgeving zien. Die tosti ziet er interessant uit, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *