Op reis met ‘Mijn Berlijn’

MijnBerlijn1

Ik ben al een paar keer naar Berlijn geweest met verschillende mensen: met mijn vader bezocht ik alle highlights, met studievrienden barretjes en clubs en met anderen de verschillende hippe wijken. Berlijn is goed bereikbaar, goedkoop en er is enorm veel te doen, dus het is ook niet erg om er meerdere keren heen te gaan.

Een tijdje geleden besloot ik weer te gaan. Ik vroeg vrienden om nieuwe tips maar haalde ook het reisboek “Mijn Berlijn”, van Marjolein van berlijn-blog.nl, het blog dat je vaak tegenkomt als je op internet zoekt naar dingen om te doen in Berlijn. De favoriete plekken van Marjolein komen erin terug, inclusief geheime tips en weetjes, aldus de achterkant.

Marjolein

Mooie layout

Het eerste wat opvalt aan het boek zijn de vele mooie foto’s die het boek bevat. De lay-out is speels, zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Het is iets groter dan een ‘normale’ reisgids, wat het meer een boek maakt om inspiratie op te doen voor thuis dan een reisgids.

Mauerpark

Geen reisgids

Het boek bevat geen ‘praktische’ informatie over Berlijn (zoals noodnummers en OV) en informatie over accommodaties. Een register of kaart zijn ook niet opgenomen in het boek, behalve aan paar vage waar je niet zo heel veel aan hebt.

Het boek bevat wel een paar ‘must-sees’, zoals de Brandenburger Tor en de Reichstag. Ook staat er op de verschillende pagina’s informatie over delen van de geschiedenis en bepaalde gewoontes, bijvoorbeeld over het achterlaten van flesjes voor zwervers, wat misschien nog wel interessanter is dan de ‘echte’ geschiedenis.

De adresjes

Het allerbelangrijkste van de reisgids: de tips! Het zijn vooral veel verschillende: eettentjes (van de beste ontbijtspots tot bijzondere locaties), plekken om wat te drinken (van een tuin met cafe tot cocktails op grote hoogte) en dingen om te doen (van serieuze geschiedenis tot verlaten gebouwen tot festivalletjes).

MijnBerlijn2

Creatieve hoofdstukken

Het boek is in verschillende hoofdstukken met creatieve namen (“Ons Berlijn”, “Een tweede leven”, “(Verborgen) schoonheid”) verdeeld en daarmee ideaal om inspiratie op te doen voor je aankomende reis naar Berlijn. Het enige wat ik mis is een goede kaart. Misschien dat er bewust niet voor gekozen is omdat met meer een inspiratieboek dan reisgids is, maar ik miste ‘m wel: het is fijn als je ergens bent kunt zien of er een andere leuke hotspot in de buurt is.

Mijn Berlijn wordt jouw Berlijn?

Samengevat is het boek een aanrader om in de stemming te komen voor je volgende reis naar Berlijn, of je er nu eerder bent geweest of niet. Als je nog nooit in Berlijn bent geweest wil je er waarschijnlijk nog wel een ‘echte’ reisgids bij of in ieder geval een goede kaart. De prijs (17.95 bij bol.com) is heel erg netjes voor de hoeveelheid boek dat je krijgt. Met dit boek kun je in ieder geval jouw mooiste plekjes ontdekken zodat het ook jouw Berlijn wordt!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *