Fietsen in Londen met Fiets & the City

Londen_RegentsCanal1

Fietsen in Londen klinkt als een slecht idee: in een drukke stad en aan de ‘verkeerde’ kant van de weg fietsen is wat meer uitdaging dan fietsen door de polder. Maar het is leuk!  We hadden hiervoor twee benodigdheden: het boekje Fiets & the City, die ons ervan overtuigde dat het niet eens zo’n heel slecht idee was om te gaan fietsen en het Barclays ‘wittefietsenplan’.

SONY DSC

De huurfietsen (Bron)

Barclays fietsen

Je hebt overal in Londen rijtjes met fietsen staan en die kun je huren. Ook voor 24 uur, maar je hebt hiervoor wel een creditcard nodig. Het werkt enorm simpel: je stopt je creditcard in een automaat die bij het rijtje fietsen staat en dan kun je kiezen dat je 24 uur toegang wil hebben tot maximaal 4 fietsen en dit kost je 2 pond per fiets. Vervolgens kies je hoeveel fietsen je wilt, krijg je een bonnetje met een code erop en die kun je intoetsen bij de fiets. En daarna kun je fietsen!

Het eerste halfuur is gratis, het tweede halfuur 2 pond en daarna gaat het vrij snel omhoog: de fietsen zijn echt bedoeld voor korte ritjes! Als je uitgefietst bent, kun je de fiets terugbrengen naar een rij fietsen, dezelfde of een andere. Tien minuten later kun je weer een fiets huren. Je wordt automatisch herkend als je je creditcard in de automaat doet en de rest volgt vanzelf. Wij waren voor twee fietsen en de hele dag fietsen omwisselen in totaal 10 pond kwijt, dus dat viel reuze mee. Ook rijden de fietsen behoorlijk lekker én hebben ze drie versnellingen!

Londen_Park

Fiets & the City

Fiets & the City* is een boekje waarin verschillende wijken staan: in elke wijk staat een kaart van de wijk met rustige wegen en wat hotspots. Sommige daarvan zijn fiets-gerelateerd, maar er zitten gelukkig ook genoeg andere leuke plekjes tussen.

Het handigste deel van het boekje is dat op de kaarten ook alle Barclays-fietspunten staan aangegeven, waardoor je precies weet waar je je fiets weer kunt omwisselen. Sinds het drukken van het boekje zijn er veel meer fietspunten bijgekomen, maar dan weet je ze in ieder geval te vinden.

Er is ook één grote route door een groot deel van Londen aangegeven en die is voor een groot deel van de tijd de moeite waard: langs redelijk rustige wegen, door parken en langs de dierentuin! Op sommige stukjes was het een beetje onhandig, zo was de route op sommige punten eenrichtingsverkeer, maar dan de verkeerde kant op, dus moesten we op zoek naar een alternatieve route zonder goede kaart. Ook waren er wat stukjes langs Regent’s Canal die behoorlijk onhandig waren, want het was behoorlijk smal en druk op een zonnige zondagmiddag.

Londen_Sluisje

Fietsen in Londen?

Het fietsen in Londen is leuk en zeker een aanrader! Ik ben blij dat we een rustige zondagmiddag hadden uitgezocht, dan heb je de tijd om links en rechts nog een beetje door elkaar te halen en niet gelijk aangereden te worden.

Het fietsen door de parken was heel erg leuk, straten waren wel prima zolang het niet te druk was, maar op sommige plekken hebben we de fiets even weggezet en zijn we verder gaan lopen naar een andere fiets. Dat is het voordeel van het fietsensysteem: je kunt af-en-toe je fiets ergens wegzetten, een stuk van de route lopen of een tussenstop nemen en weer op de fiets stappen als het er beter uitziet.

* oa. bij Bol.com te koop voor 8 euro.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *