Een paar dagen Sarajevo

image

Ik kwam deze fotoreportage tegen op de Volkskrantsite van de verwoeste sportaccommodaties van de Olympische winterspelen in Sarajevo. In 2012 bezocht ik deze interessante en mooie stad voor een aantal dagen. In dit stuk een paar tips voor als je Sarajevo ook wilt bezoeken.

Tunnel van Sarajevo

Sarajevo is tussen 1992 en 1996 bezet geweest en zwaar gebombardeerd. In de stad is dit nog steeds te zien: veel gebouwen zitten nog vol kogelgaten. Zelfs in de grote straten in het centrum kun je het nog zien als je omhoog kijkt.

De stad was omsingeld en het was onmogelijk om nog in en uit de stad te gaan, maar er werd door het Bosnische leger een tunnel gebouwd. Door deze tunnel konden eten en medicijnen toch de geïsoleerde stad in. Bij de tunnel zit een museum, wat veel uitleg geeft over de rol van de NAVO in de hele oorlog. Interessant om te lezen en meer over te weten te komen. En vooral bizar als je bedankt dat dit nog geen 20 jaar geleden gebeurd is.

image

De oude stad

Sarajevo is meer dan een stad die bijna 20 jaar geleden bijna verwoest is.  Er valt ook een heleboel te zien en te doen. Eén van die dingen is het oude stadscentrum. Het is als een doolhof met allerlei kleine straatjes, en dan ineens een verstopte moskee. Of een markt, met allemaal kleine winkeltjes en koffietentjes.

image

De brouwerij: Sarajevska Pivara

Ik was in Sarajevo met vrienden, we dronken bier en we dachten: hoe tof is het om een pul te hebben? Men zei: ga naar de brouwerij, daar kun je ze kopen. Dus we gingen naar de brouwerij. Het was een enorm eind lopen, we zijn half verdwaald, dachten dat we het nooit zouden bereiken en daar was het ineens: de brouwerij! Buiten twijfelden we nog even of we echt op de goede plek waren, maar van binnen was het enorm chic en hebben we Sarajevsko pivo gedronken.

En meer…

We waren maar een paar dagen in Sarajevo en het is een leuke, kleine stad waar veel te zien is. Het heeft een erg interessante geschiedenis, waar ik graag meer over zou willen weten. Naast dat kun je er ook goed feesten: het bier en de cocktails zijn er goedkoop. Ik wil nog wel een keer terug om de plek van de Winterspelen te kijken en de andere dingen die ik gemist heb. En nu hebben we van Bosnië alleen de hoofdstad gezien, maar de rest van het land is ook prachtig. We waren met de auto, en hieronder een simpele foto die onderweg gemaakt is. (en ja, het water was echt zo blauw!)image

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *