Dagtrip vanuit Lissabon: Sintra

Sintra is een dorpje binnen de stadsgrenzen van Lissabon, omringt door heuvels, kastelen en mooie landhuizen. Je kunt zelfs de zee zien als je hoog genoeg staat! Het dorpje Sintra zelf is supertoeristisch en druk, maar gelukkig viel het bij de bezienswaardigheden waar wij geweest zijn mee met de drukte. Het dorpje zelf is ook niet zo spannend, dus loop er gewoon snel voorbij als je er niet zo van houdt. De omgeving en bezienswaardigheden zijn echter wel de moeite waard! Je kunt met een hop-on-hop-off-bus langs alle hoogtepunten gaan, maar wij kozen ervoor om alles te lopen, dat is veel leuker!

Sintra is in zo’n drie kwartier te bereiken met de trein vanaf station Rossio (de trein gaat ongeveer elk kwartier). Vanaf het treinstation kun je dus de bus pakken maar je kunt ook in ongeveer een kwartier richting het dorpje lopen. Je loopt op een brede stoep langs een drukke weg, maar er staan wel interessante beelden langs de weg en je bent omringt door mooie parken.

Quinta da Regaleira

CIMG2707

Vanaf het dorpje is het nog een dik kwartier verder lopen naar Quinta da Regaleira. Het is een landhuis met een prachtige tuin erbij. Het landhuis zelf is van buiten wel opvallend, maar van binnen niet echt interessant. De reden om hier naar toe te gaan is de tuin (het woord ‘Park’ is misschien beter op z’n plek, zo groot is het!). De tuin heeft een mysterieuze sfeer om zich heen hangen en die is heel speciaal. De witte trappen, torentjes en andere objecten zijn half met mos bedekt waardoor het nog mysterieuzer wordt. Je kunt door de tunnels en over de bruggetjes heen en zo een beetje rond te dwalen door het gigantische park. Eén van de tunnels is verlicht en als je daar doorheen loopt kom je bij een meertje en bovenstaand trappenhuis.

CIMG2732

Het park is écht een aanrader, de sfeer is echt fantastisch en uniek. Zoek een mooie dag uit en neem je zaklamp mee zodat je ook door de niet-verlichte grotten kunt lopen.

CIMG2718 CIMG2742 CIMG2714

Castelo dos Mouros

CIMG2746

Om vanaf Quinta da Regaleira naar Castelo dos Mouros, een middeleeuws kasteel, te lopen, moet je een heuvel op. Het is een mooie klim langs rustige paadjes door het bos en ik denk dat we hier meer dan een half uur mee bezig zijn geweest. Het is wel een stevige klim, dus zorg voor goede schoenen.

Het kasteel zelf is gigantisch. Je kunt over vrijwel de hele muur lopen en vanaf daar heb je geweldige uitzichten, over zowel het heuvelachtige landschap rondom Sintra als een stukje Lissabon (ok, ik weet niet zeker of wat we zagen al Lissabon was). Ook kun je in de verte de zee zien. Op de muren staan op enkele plekken verrekijkers zodat je dingen ver weg in meer detail kunt zien. Door al deze dingen is het kasteel zeker de moeite waard om te bezoeken!

Paleis van Pena

CIMG2754

Weer een half uur verder wandelen (en dan nog door de tuin omhoog) en we zijn bij het Paleis van Pena. Dit kleurrijke kasteel lijkt zo uit een Disney-filmpje geplukt te zijn. En het is ook een beetje gek: zoveel weet ik niet van bouwstijlen, maar dat dit een allegaartje van allerlei verschillende bouwstijlen en kleuren is, dat kan ik zelfs zien. Het was het zomerhuis van de Portugese koninklijke familie totdat Portugal een republiek werd.

CIMG2764 CIMG2762

Het paleis is omringt door mooie tuinen. Toen wij er waren was het niet zulk mooi weer, maar als het mooi weer is, is het perfect om in rond te dwalen: er zijn veel leuke kleine paadjes, meertjes en supergroen.

CIMG2777

Net als de buitenkant is de binnenkant ook een beetje gek: het interieur is een bijeengeraapt zootje van van alles en nog wat. Als je van paleizen houdt moet je zeker van binnen kijken, maar anders dan heb je al genoeg aan het kasteel van de buitenkant zien: je kunt over alle binnenplaatsen lopen zonder een kaartje voor ín het kasteel nodig te hebben. Bereid je er wel op voor dat dit de topattractie van Sintra is, dus hier is het drukker dan op de andere twee plekken.

Dagjes buiten de stad zijn altijd de leukste dingen als je op een stedentrip gaat. Deze dagtrip vond ik misschien wel het tofste van mijn hele trip, dus als je een paar dagen naar Lissabon gaat: niet missen!

You may also like...

3 reacties

 1. Hanneke schreef:

  Wow ik krijg weer helemaal kriebels als ik dit zie. Ik ben er een paar jaar terug ook geweest en het is zo ontzettend mooi daar. Heel sprookjesachtig. Wil er zeker weer eens terug!

 2. Jorien schreef:

  Ziet er prachtig uit! Ik ga in oktober naar Lissabon en zit er aan te denken om ook een dag naar Sintra te gaan (als ik mijn vriend zover kan krijgen 😉 ) Maar denk dat als ik deze blogpost laat zien dat hij dan wel mee wilt haha.

  • Ruurdje schreef:

   Het was echt verschrikkelijk kakweer toen we er waren maar toch was het superleuk! Vooral fijn om even een dagje weg te zijn uit de drukke stad! (Heb je het artikel over Lissabon al gevonden?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *