Berlijn: van alles te doen!

Berlijn is zo’n fijne stad! Mooie gebouwen, gezellige barretjes en een goede sfeer overal. Je bent er zo vanuit Nederland per trein, auto of liftend. Ook is het eten en drinken er goedkoper dan in Nederland én je hebt overal genoeg vegetarische opties.

Afgelopen weekend was ik weer in Berlijn en ik heb me weer vermaakt. In deze grote post een overzicht van de culturele hotspots, fijne eettentjes en meer.

Cultureel doen

Berlijn is mooi en heeft veel indrukwekkende monumenten en gebouwen die een bezoekje waard zijn. De Rijksdag is erg mooi van binnen (maar heeft een lange wachttijd), de Berliner Dom ook en dan zijn er nog wat dingen waar je langs kunt lopen zoals de Brandenburger Tor, Holocaustmonument, Unter den Linden en de East-Side Gallery.

Ik wil graag benadrukken dat het Holocaustmonument echt de moeite waard is om te bezoeken, het is erg indrukwekkend om doorheen te lopen.  De East-Side gallery is een stuk muur dat na de val van de muur door verschillende kunstenaars beschilderd is en ook erg de moeite waard.

Checkpoint Charlie zie je ook vaak langskomen in reisgidsen maar zou ik niet echt aanraden om heen te gaan. Het is niet heel spannend en vooral enorm druk en toeristisch. Alhoewel het museum dat er vlakbij zit wel erg interessant en informatief is voor als je meer wilt weten over de de muur.

Party machen

CIMG3308

Berlijn staat ook bekend om de feesten die tot zondagmiddag doorgaan. Partyen tot zondagmiddag is misschien een beetje overdreven, gelukkig kun je ook ‘gewoon’ midden in de nacht gaan feesten. Er zijn enorm veel grote clubs, check van te voren welke je leuk lijken, of er een streng deurbeleid is (kan zijn dat je geen zin hebt als er een grote kans is dat je geweigerd wordt) en vanaf hoe laat ’t er een beetje leuk is. Op dit Nederlandse blog staat wat informatie over een aantal clubs.

Andere categorie: cocktails zijn rete-goedkoop in Duitsland! Vooral in de wijken Kreuzberg en Friedrichshain heb je enorm veel tentjes waar je voor een euro of 4 (of minder!) een cocktail krijgt waar ze niet zuinig zijn met de grootte van je glas en de hoeveelheid alcohol die er inzit. Lekkerrr!

Je hebt ook veel plekken waar je ‘gewoon’ bier kan drinken in een soort van huiskamersetting en soms ook nog een dansje kan doen. Vraag bij je hostel voor wat meer info, hier kunnen ze je vast meer vertellen over de dichtstbijzijnde hotspots.

Lekker eten

Ik zei al dat het eten goedkoop was én overal genoeg vegetarische opties zijn. En die opties staan ook vaak bovenaan de kaart staan in plaats van ergens onderin weggemoffeld. In de wijken Kreuzberg en Friedrichshain heb je genoeg restaurantjes uit alle mogelijke landen waar je voor een redelijke prijs kunt eten. De plekken waar ik geweest ben: (allemaal in de wijk Kreuzberg, want daar zat ons hostel)

  • Bastard, voor een lekker en gezond ontbijt. De pannenkoeken waren echt overheerlijk en het ‘Ontbijt vegetarisch’ is een bord met allemaal verschillende dipjes, tuinkers en verschillende soorten fruit die je op de verschillende broodjes die je erbij krijgt kunt smeren.
  • Maroush, voor avondeten. Voor een tientje per persoon kregen we een sapje en een enorme schaal met daarop rijst, brood, falafal, dipjes en verschillende groenten. De tent is ingericht als een soort grot en je hebt ook mooie lage tafels: een echte Marokkaanse sfeer!
  • Baraka, voor de lekkerste falafel van Berlijn. Het is een hele kleine tent, maar de falafel is wel erg lekker! Tip: bestel het ‘Vegetarische bord’, dan heb je er ook nog allerlei andere dingen bij naast falafel.
  • Edelweiss, voor ontbijt & drankjes. Het is gezellig ingericht en staat middenin een gek park. Het ontbijt was erg lekker en in de middag kun je er wat drinken, vooral als het mooi weer is zit het terras stampensvol.

Er zijn nog veeeel meer opties, maar dit zijn de plekken waar ik toevallig geweest ben.

En verder..

CIMG3296

Watertoren in een park in Prenzlauer Berg

De wijken Friedrichshain en Kreuzberg zijn wat alternatiever en er zijn enorm veel muurschilderingen, kleine winkeltjes en leuke koffietentjes. Dit maakt het erg leuk om er doorheen te lopen. Je kunt ook fietsen huren (op erg veel verschillende plekken) zodat je wat meer kunt zien. De parken zijn ook allemaal erg speciaal en je hebt enorm veel leuke rondleidingen (bv. door ondergrondse bunkers).

CIMG3286

Muurschildering in Friedrichshain

De stad is enorm dus ik heb zeker niet alle toffe dingen genoemd die je kunt doen, maar dat maakt het des te leuker: er zijn enorm veel nieuwe dingen om te ontdekken!

Wat zijn jouw favoriete plekken in Berlijn? Wat wil je niet missen als er heen gaat?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *