Autorijden in Roemenië

RuurdjeInDeAuto

Achter het stuur in een dorpje

Met vrienden maakte ik een rondreis* door Roemenië in een huurauto. Onze reisgids was niet heel positief over autorijden in Roemenië, met een gemiddelde snelheid van 50 km/u ‘it takes a long, long time to get anywhere in Transylvania‘ met ‘dangerous habits (speeding, double overtaking) widespread’. En ‘drivers need to be alert for horse-drawn carts and livestock‘. (.. en zo ging het nog een tijdje door)

GeenPaardenOpDeWeg

Verboden voor paard en wagen

Gelukkig was het niet zo erg als in de reisgids stond beschreven. Ja, er was af en toe een paard en wagen op de weg, bestuurders deden soms rare acties (vooral het inhalen op de provinciale weg zorgde voor veel bijna-ongelukken) en op sommige momenten was de weg behoorlijk slecht, maar de onverharde weg vol met gaten kwam je gelukkig maar zelden tegen (en niet op de doorgaande weg).

Er was een moment dat we ineens een flinke heuvel met duizend (voor mijn gevoel dan) haarspeldbochten gingen beklimmen op de snelweg, en dat was iets minder leuk, net als rijden in de stad Cluj-Napoca, maar dat zijn de details.

RoemenieUitzichtAuto

Zie: de wegen zijn prima

Maar er waren stukken goede snelweg en de uitzichten waren fantastisch. We hadden een busje gehuurd waar je lekker in kon rijden. De slingerende wegen maken rijden een stuk leuker dan in Nederland waarbij je elke honderd meter moet stoppen voor een stoplicht. En wanneer kun je nu zeggen dat je real-life koe-slalommen hebt gedaan omdat er een kudde koeien over de weg loopt?

RoemenieKoeienOpDeWeg

Koeien op de weg!

Het is een avontuur, maar zeker goed te doen. Hier zijn een paar tips om het autorijden in Roemenië makkelijker te maken:

  • Blijf rustig en neem je tijd voor een spannende manoeuvre. Met granny-style rijden kom je uiteindelijk ook op de plek van bestemming. We hielden rekening met een gemiddelde snelheid van zo’n 50 km/u (want dat zei de reisgids), en dan valt alles sneller dan dat reuze mee!
  • Oefen de hellingproef van te voren, ook met handrem (die laatste deed ik niet, wat voor een spannend momentje zorgde)
  • Zet het nieuwe rijden even uit je hoofd, dat komt na de vakantie wel weer. Zowel bergop als -af is een lagere versnelling een goed idee.

 Heb jij wel eens in het buitenland autogereden? Ik hoor graag jullie verhalen!

* Meer artikelen over deze fantastische rondreis zullen nog volgen!

You may also like...

1 reactie

  1. Marcella schreef:

    Mooier foto’s zeg, je maakt me erg benieuwd naar je reis door Roemenië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *