Actief doen in de Sloveense Alpen #1

In het noorden van Slovenië (en een beetje Italië) heb je de de Triglav-top in de Sloveense Alpen, of eigenlijk de Julische Alpen. Het is de hoogste top in het land, en ze zijn er maar al te trots op, want het is het nationaal symbool van Slovenië. Je kunt ‘m beklimmen in een flinke dagtocht, maar dat heb ik niet gedaan. Je kunt gelukkig wel andere actieve dingen doen in dat gebied!

Zwemmen in het meer van Bohinj

Bohinj1

Het meer was zo mooi dat het geen moeite was om prachtige foto’s te maken!

Een foto zegt meer dan 1000 woorden toch? Toen ik EVS deed in Slovenië hadden we een week lang training naast het meer van Bohinj. (Tip: als je in de buurt bent, neem dit hostel!) Elke ochtend en middag gingen we zwemmen in het heldere water, omringt door prachtige bergen. Het was niet moeilijk om mooie foto’s te maken, want het zag er zo mooi uit!

Je kunt ook een kano huren en over het meer heen varen. Het is niet zo spannend als over een wilde rivier raften, maar je hebt wel de mogelijkheid om mooie foto’s te maken.

Wandelen langs de frontlinie

tolmin

Zoek alle bunkers!

Een iets rustiger activiteit: een wandeling langs de frontlinie. Tijdens de eerste wereldoorlog kwamen Oostenrijk-Hongarije en Italië elkaar hier tegen in de heuvels. Deze heuvels staan nog vol met bunkers en andere objecten. Pot Miru, het pad van de vrede, leidt je langs de frontlinie. De route is te lang om in één keer te lopen, maar het is verdeeld in verschillende gedeelten, dus kies een stuk wat bij jou in de buurt is. Je kunt bij de VVV een folder halen met de route en wat meer informatie over wat er allemaal gebeurd is. Dit geeft deze prachtige bergwandeling net wat meer context.

Javorca

Javorca

Eén van de dingen die je tegen kunt komen is de herinneringskerk ‘Javorca’, die na de oorlog gebouwd is ter herinnering aan alle gevallen soldaten. De houten kerk staat in de middle of nowhere en is van binnen blauw met gouden randjes. De omweg waard!

Fietsen over de Alpen

Soca

Fietsen langs de Soča

In deze prachtige omgeving tussen de bergen is fietsen altijd een goede optie! Je hebt ook verschillende oude spoorwegen waar je over heen kunt fietsen en dan is het tenminste een vlak stuk waar je overheen fietst. Kun je wel van de mooie omgeving genieten, maar hoef je niet helemaal omhoog. Vraag bij de fietsverhuur voor routes en onderschat vooral de moeilijkheidsgraad niet: wij gingen iets te enthousiast een behoorlijk steile heuvel op. Maakt een fietstochtje niet perse leuker!

Railroadtrack

Omdat er zoveel leuke dingen in die buurt te doen zijn, zijn ze verdeeld over twee posts. Deel twee volgt binnenkort!

You may also like...

7 reacties

 1. Sabien schreef:

  Wow! Ik wil heel graag fietsen in de Alpen deze zomer, Slovenië niet bij stilgestaan dat dan natuurlijk ook een optie is, wat ziet het er prachtig uit. Is het qua eten, drinken, slapen goedkoper?

  • Ruurdje schreef:

   Uit eten gaan en drinken is behoorlijk veel goedkoper dan in Nederland en ook lekker grote porties, perfect na een dag hard fietsen. Slapen kan ik niet zo goed vergelijken want ik ben nog nooit in de Franse Alpen geweest. Boodschappen ed zijn een tikje goedkoper dan in Nederland, maar verwacht op dat vlak geen grote verschillen.

 2. Dina schreef:

  Verdorie zeg, die eerste foto! <3 Prachtig!

  • Ruurdje schreef:

   Het mooiste vind ik nog dat het gemaakt is met een ‘simpele’ compactcamera zonder bewerkingen en dat ’t gewoon zo mooi en helder is dat het er helemaal goed opstaat! 🙂

 3. Marcella schreef:

  Wat een mooie foto’s, onwijs gaaf gebied! Ik zet ‘m erbij op mijn wishlist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *