4 Redenen om naar Istanbul te gaan

image

Istanbul is een enorme stad en ligt op de grens van Europa en Azië. Ik bezocht de stad in 2013 en vond het echt een geweldige stad. Hieronder vier redenen waarom je de stad ook zou moeten bezoeken.

1. Je kunt de hele dag baklava eten

image

Baklava is een Turkse lekkernij die meestal bestaat uit laagjes filodeeg met noten en/of specerijen ertussen met enorme hoeveelheden honing. Je kunt ze onder andere bij kleine bakkerijtjes en koffietentjes kopen. Ze plakken en zijn soms echt té zoet, maar het is leuk om bij zo’n klein winkeltje de lekkerste uit te kiezen.

2. Het is omringd door water

imageFoto van Wikimedia

De stad ligt zowel in Azié als Europa, met daartussen de brede Bosphorus. Er varen veel pontjes heen en weer tussen beide kanten, en dat geeft je een mooi uitzicht over de stad. En omdat het ‘gewoon’ openbaar vervoer is, kost het ook niet zoveel. Tip: op die boten kun je voor weinig geld een kopje Turkse thee drinken, wat zorgt door het extra buitenlandse gevoel.

Ook leuk: vlakbij Istanbul liggen de Prinsesseneilanden. Je kunt hier met de boot heen en een wandeling maken over het eiland met veel mooie, luxe huizen. Vanaf het hoogste punt kun je over Istanbul uitkijken en zie je hoe immens groot de stad is.

3. Moskeeën, kerken of gewoon alles-in-1

imageFoto van Wikimedia

Je hebt zowel enorme moskeeën, zoals de Blauwe Moskee en enorme kerken in Istanbul. En er is de Hagia Sophia: gebouwd als een kerk en toen de Ottomanen kwamen in een moskee veranderd. Tegenwoordig is het een museum. Het is erg gek om in een gebouw te komen wat zowel christelijke als islamitische kenmerken heeft. Zoek de verschillen!

4. Grote paleizen

imageFoto van Wikimedia

In het Topkapipaleis woonde de Sultan met al z’n familie en personeel. Het is een enorm complex, een dorp in een stad kun je het wel noemen. Het bevat enorm veel kamers die prachtig ingericht zijn en versierd zijn met kleurrijke motieven. Het idee van dat hier vroeger de Sultan met z’n harem woonde maakt het extra interessant. Niet heel goedkoop, wel de moeite waard!

Uiteraard zijn er nog een heleboel andere redenen om de stad te bezoeken, hij is immers gigantisch! Andere hoogtepunten waren de ondergrondse wateropslag, de prachtige parken en de enorme bazaar in de vorm van een doolhof. Ook het gewoon rondlopen is de stad is leuk met alle smalle straatjes en heuvels. Ben jij ooit in Istanbul geweest? Wat vond je ervan?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *