Sociale mensen houden de deur open

DeurLonden

Je loopt door een gang, gaat door een deur en hoort iemand achter je lopen. Houdt je de deur voor de die persoon open of niet?

De beste optie is om de deur open te houden natuurlijk, want dat doen sociale en aardige* mensen. Maar niet altijd, want soms is een persoon zo ver weg dat het volgens de sociale normen niet meer hoeft: je kunt moeilijk een paar minuten gaan wachten tot iemand eindelijk bij de deur is.

Maar soms wordt het een beetje ongemakkelijk, als die persoon zo nét iets te ver weg is en flink hard moet lopen om jou niet te lang te laten wachten (want ook dat schrijft de sociale norm voor), terwijl jij dacht dat die persoon nét wat dichterbij was.

DeurOpenHouden

De situatieschets: per kleur is of je de deur open moet houden voor de groep personen. In dit geval hoef je de deur niet voor je ‘achtervolger’ open te doen.

Het maakt ook nog verschil of je de persoon kent: voor iemand die je kent kun je die deur net wat langer openhouden zodat je daarna samen verder kunt lopen, want dat is gezellig. En als je iemand niet kent, dan hoef je dat aspect niet mee te nemen. En als je iemand wel kent, maar eigenlijk niet zo aardig vindt (of op dat moment geen zin in hebt), dan is het zoeken naar de grens voor nét niet asociaal niet de deur openhouden.

Maar moet je de loopsnelheid ook meenemen? Of het geslacht van de andere persoon? Of het een groepje mensen is of slechts één persoon? En zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden? En kun je dit omzetten in een vast aantal meters afstand? Vet handig!

* Beetje overdreven dat het een random act of kindness is, lijkt me behoorlijk logisch dat je de deur openhoudt voor andere mensen!

You may also like...

3 reacties

  1. Dina schreef:

    Whahaha love dit blogje! Ik had hier ook vaak last van toen ik nog werkte.. moet ik de deur nou open houden voor mijn collega of niet, hoe ver is hij/zij bij me vandaan, ken ik de persoon goed genoeg dat het het waard is om een minuut te wachten, etc. Heel grappig eigenlijk als je er over nadenkt.

  2. Paul schreef:

    Op het werk ben ik daar aardig galant in, geloof ik. Inderdaad soms duurt het te lang voordat iemand er is, dan loop ik maar gewoon door zonder de deur open te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *