Kleren shoppen voor je eerste baan

NetteKlerenShoppen

Links te koop bij de H&M, rechts bij de WE

Stel, je hebt een baan gevonden die nette kleren vereist. Je kijkt naar je garderobekast: vertrapte spijkerbroeken, shirtjes met prints en sneakers. Niet helemaal de outfit die je naar de meeste kantoren aankunt. Tijd voor een upgrade van je garderobe! Enige probleem: je eerste salarisstrookje is nog niet binnen dus je hebt niet zoveel geld om zo, hop, een nieuwe garderobe aan te schaffen.

Een paar weken geleden zat ik als niet-modemeisje met voornamelijk spijkerbroeken en shirtjes in mijn garderobekast in dezelfde situatie. Met onderstaande tips kun je een ietwat saaie, maar prima outfit aanschaffen om er tot je eerste loonstrookje toch netjes bij te lopen!

1. Informeer wat je collega’s dragen

Kijk om je heen bij je sollicitatiegesprek en vraag wat de dresscode is. Dan weet je of je alleen maar mantelpakjes moet aanschaffen of ‘gewoon’ kleren zonder gaten genoeg is. Je eerste werkdag is sowieso spannend maar als je er ook nog veel te netjes of underdressed bij loopt dan voel je je er een stuk minder prettig bij, en da’s jammer!

2. Kijk wat je zelf hebt

Waarschijnlijk heb je een net setje wat je voor je sollicitatiegesprek gebruikt hebt (da’s één!) maar je hebt natuurlijk meer nodig. Voordat je begint met winkels te plunderen is het belangrijk om te kijken wat je allemaal zelf hebt. Waarschijnlijk heb je nog wel een jasje, net shirt of broek liggen. Scheelt je weer kopen!

Ik had zelf nog een net shirtje, rokje en een paar jasjes hangen dus die hoefde ik niet meer aan te schaffen.

3. Plunder de kast van je vrienden en ouders

Ok, niet letterlijk. Maar het kan de moeite waard zijn om te vertellen dat je nette kleren nodig hebt en of je misschien iets kan lenen of hebben wat niet meer past. Of je dit wilt doen hangt natuurlijk een beetje af van je budget.

Mijn zusje had toevallig een net bloesje liggen wat ze niet meer paste dus die heb ik van haar overgenomen. Verder heb ik zelf niet rondgevraagd. Let er wel op dat alles goed past!

4. Shoppen!

Zet je serious face op en ga vol concentratie op zoek naar nette kleren. Laat je niet afleiden door alle andere leuke en hippe outfits, je hebt een doel! Zoek de leukste dingen uit en pas het goed. Is het niet te doorschijnend? Heeft ’t niet een te laag decolleté?  Voel je je er fijn in?

Winkels waar je nette kleren kunt kopen voor een klein budget zijn de H&M en ietsje duurder de WE. Check de uitverkoop, misschien hangt daar nog wat leuks tussen! Je zou bij de kringloopwinkel kunnen langsgaan voor extra goedkoop, maar dan zul je waarschijnlijk wel iets beter moeten zoeken!

5. Niet vergeten

Vergeet niet om goede schoenen te regelen. Zeker als er een hak onder zit is het belangrijk dat ze goed lopen: je moet er immers hele dagen op lopen! Vaak zijn duurdere schoenen wat comfortabeler dus overweeg om hier wat meer geld aan uit te geven.

Onder rokjes en nette pantalons zijn naden van BH’s en ondergoed sneller zichtbaar dus zorg er voor dat je goed passend ondergoed hebt.

Zorg ervoor dat je voor ongeveer een week aan kleren hebt, de rest komt later wel. Je weet op het moment dat je eerste loonstrookje binnengekomen is preciezer wat er allemaal gedragen wordt door je collega’s én je hebt geld om misschien wat mooiere dingen aan te schaffen. Bij mij bleek de dresscode iets minder netjes te zijn dan ik had verwacht, dus dat was mooi meegenomen!

Ik had niet verwacht ooit een mode-gerelateerd artikel te plaatsen op mijn blog, maar deze tips wilde ik toch graag met jullie delen. Voor mij komt na het eerste loonstrookje de volgende stap: wel netjes, toch leuk. Dat is toch een stuk lastiger! Iemand goede tips voor hippe outfits voor naar je werk?

 

You may also like...

1 reactie

  1. Lisa schreef:

    Mm, ik heb alleen op kantoren gewerkt waar je zo’n beetje alles aan kon, dus ik heb niet echt tips… veel succes/plezier met het winkelen voor nette kleren na je eerste loonstrookje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *