Je telefoon checken op een feestje: asociaal?

hme1

Mijn smartphone is kapot en opgestuurd voor reparatie. De komende 2 weken zal ik het moeten doen met een telefoon uit het jaar 0 die alleen maar kan bellen en sms-en en eigenlijk is dat best ok. Smartphones zijn namelijk erg handig, maar de verleiding is groot om ze continu te checken, en dat is irritant. Op sommige plekken kan het wel, maar in sociale situaties is het niet zo sociaal om dat te doen.

Je bent met vrienden op een feestje, wat drinken op een terras of een andere gelegenheid. Vrijwel iedereen zit met zijn of haar telefoon te spelen. Af en toe worden er wat woorden uitgewisseld, maar de meeste focus is op de telefoon. Bekende situatie? Ik denk dat de meeste mensen dit meer dan eens hebben meegemaakt en er is ook een term voor: ‘phubbing‘, naar je telefoon kijken in plaats van aandacht te hebben voor je omgeving. (En kijk anders hier voor voorbeelden)

Schermafbeelding 2014-04-16 om 14.27.28

Ik kan me hier altijd behoorlijk aan ergeren. Niet dat mensen hun telefoon niet mogen checken, ik bedoel: soms wil je gewoon even snel de bustijden, het weer, de route of iets dergelijks checken. Maar dit is niet wat de meeste mensen op hun telefoon doen: ze checken hun mail, doen een statusupdate  (#gezellig), spelen een spelletje of doen andere niet-nuttige dingen op hun telefoon. Dingen die je net zo goed thuis, in je eentje, had kunnen doen.

Waarom dan toch komen? Waarom die telefoon erbij? Omdat je je vrienden niet interessant genoeg vindt? Omdat je sociaal onhandig bent en niet weet wat je moet zeggen? Omdat je liever met andere mensen praat of een spelletje speelt? Of zijn er nog andere redenen voor? Ik snap het niet. Dit lijken me allemaal dingen die op een andere manier op te lossen zijn: voer een gesprek met je niet-interessante vrienden of zoek nieuwe vrienden. Oefen in  gesprekken als je sociaal onhandig bent: zo kun je er alleen maar beter in worden. Praat je liever met andere mensen? Ga daar dan mee praten! En als je liever een spelletje speelt? Doe dat gewoon thuis!

Spelen met je smartphone in sociale situaties vind ik asociaal: je bent wel fysiek aanwezig, maar je bent niet écht aanwezig. En dat terwijl het zoveel leuker is om met mensen face-to-face te praten. Het kan soms zo makkelijk om bij het minste gevoel van onzekerheid die telefoon er  weer bij te pakken, maar doe het gewoon niet!

Hoe ga jij om met je smartphone in sociale situaties? En zeg je er wel eens iets van als iemand tijdens een gesprek of iets dergelijks zijn telefoon er bij pakt?

(Op de foto trouwens een nieuw werk van de kunstenaar Banksy, ik vond het wel toepasselijk.)

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *