Ik volgde een workshop over bloggen

bloggen

Bij 4YoungPeople volgde ik een workshop bloggen en schrijven voor online. Ik wilde graag nog wat tips & tricks om betere artikelen te schrijven zodat dit blog uiteindelijk ook beter wordt.  Het was niet duur dus ik dacht: tof, doen! (ze hebben trouwens veel interessante en leuke workshops voor young professionals voor weinig, dus neem een kijkje op hun website als je jezelf verder wilt ontwikkelen op persoonlijk of werkvlak of bepaalde skills wil opdoen)

Miss Lipgloss

De enthousiaste trainer gaf eerst een boel voorbeelden van goede blogs. Hij liet een filmpje zien van Miss Lipgloss, een blog waarvan de doelgroep niet bij deze workshop zat, maar die wel enorm populair is. Waarom is ze zo populair, wat doet ze goed? De belangrijkste conclusie was dat ze een duidelijke richting heeft, een hele eigen stijl en dat werkt.

Waarom schrijf je eigenlijk?

Daarna gaan we verder met het bespreken van de 15 principes voor schrijven voor online. Het eerste punt geeft al veel stof tot nadenken over mijn eigen blog: waarom schrijf je eigenlijk? Is het om je gedachten te ordenen of om verhalen te vertellen? Om autoriteit te worden op een bepaald gebied of een dagboek bij te houden? Om te vertellen over een onderzoek dat je gedaan hebt of om je ideeën te ordenen?

Om het concreet te maken is de eerste opdracht: schrijf een biografie. In drie zinnen moet duidelijk zijn wie je bent en wat de lezer op jouw platform kan vinden. Ik vind het een moeilijke opdracht, mijn eerste poging is iets als dit: ‘Ik ben Ruurdje, (…) en vind enorm veel dingen leuk en schrijf over alles wat ik leuk vind‘. Het zegt niets en je kunt net zo makkelijk een andere naam invullen. Moeilijk dit. We gaan verder, maar ik blijf er een beetje over nadenken: wat wil ik nu eigenlijk met mijn blog en waar wil ik over schrijven?

‘Ik ben Ruurdje (25), net begonnen aan mijn eerste full-time job en op zoek naar een manier om lekker eten, leuke dingen doen en een sociaal leven daarmee te combineren.‘ komt beter in de buurt, maar nog steeds niet perfect. To be continued.

De 14 andere principes van schrijven voor online

Dit was pas één van lijst met principes. We gaan van het onderwerp van je blog naar de doelgroep. Hoe je goede artikelen kunt schrijven met een kop, een staart en een rode draad. Dat je mensen gelijk moet pakken bij de inleiding. Dat je ook kunt kiezen om te schrijven voor andere platforms in plaats van je eigen blog te hebben.  En schrijf die goede ideeën op voordat je ze vergeet!

Dat was de workshop in vogelvlucht, er is zoveel meer gezegd dat het niet allemaal in één blogpost past. Naast de goede tips werden er ook ervaringen uitgewisseld en specifieke tips gegeven. Ik heb leuke mensen ontmoet met leuke blogs zoals Melanie, die naast haar full-time baan gewoon elke week een toffe uitdaging aangaat. En naast de tips heb ik ook enorm veel inspiratie opgedaan maar ook veel punten gezien die beter kunnen.

De workshop is al meerdere keren gegeven en komt vast nog wel ‘ns terug. Ik vond het zeker de moeite waard dus als je ooit de kans hebt: volg een workshop bloggen. Leuk én nuttig!

Zoeken & minder berichten

Wie mijn ‘over mij’ heeft gelezen, leest dat het blog een experiment is, waarbij ik heb idee heb dat het blog wel in een richting groeit over tijd. In de workshop is naar boven gekomen dat je soms keuzes moet maken, en ik denk dat dit ook wel een goed idee is. Hier ga ik de komende tijd dus over nadenken!

Verder merk ik dat het bloggen naast een full-time baan en allerlei andere bezigheden net wat meer planning vereist. Dat was afgelopen week een beetje mislukt, vandaar dat er geen berichten online zijn gekomen. Mijn doel was altijd om elke andere dag iets te plaatsen maar dat is te ambitieus voor nu. En dat is prima, het moet wel leuk blijven en op deze manier worden de berichten ook beter denk ik. Je kunt vanaf nu minimaal 2 berichten per week verwachten, soms meer, nooit minder. Eerste keuze is al gemaakt zo!

Ik probeer mijn blogs altijd te eindigen met een vraag, maar in die van vandaag ben ik extra geïnteresseerd! Ik ben erg nieuwsgierig naar de antwoorden! En dan voornamelijk de keuzes die je hebt gemaakt over je blog. Linkjes mogen er zeker bij, is leuk.

Hoe denken jullie over het zoeken van een richting/doel van je blog? Wat is dat voor jouw blog?

You may also like...

2 reacties

 1. Poeh, moeilijke vraag waar ik m’n hoofd ook al meerdere keren over gebroken heb. Maar het belangrijkste voor mij is:
  – Ik schrijf m’n blog voor mezelf, omdat ik het leuk vind. Niet voor commerciële doeleinden of voor de ‘kijkcijfers’.
  – Ik ben er heilig van overtuigd dat je bij het bloggen dicht bij jezelf moet blijven. Dat maakt je blog authentiek en daarmee ook interessant voor anderen.
  En daarmee heeft mijn blog dus geen duidelijke richting. Iets als ‘inspiratie en blijheid voor creatievelingen en doe-het-zelvers’. Ofzoiets. 😉

  • Ruurdje schreef:

   Fijn dat ik niet de enige ben en bedankt voor je reactie! Commerciële doeleinden is niet iets waarom ik blog, maar het is toch leuk als meer mensen je blog lezen natuurlijk. En ik denk dat een duidelijkere richting daar wel invloed op heeft, maar zo goed kan ik dat ook niet inschatten natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *