Hospiteren van de andere kant

IBBKamer

Mijn oude studentenkamer

Het is UIT-week in Utrecht: de hele stad stroomt vol met nieuwe studenten die een week lang Utrecht en het studentenleven in Utrecht gaan ontdekken. Veel van hen hebben een kamer nodig in Utrecht en voordat die felbegeerde kamer van jou is is er nog één hindernis te overwinnen: hospiteren.

Zelf ben ik al een tijdje weg uit mijn studentenhuis en het is nóg langer geleden dat ik zelf moest hospiteren, maar ik heb redelijk wat zelf gehospiteerd en ben misschien nog vaker op zoek geweest naar een nieuwe huisgenoot. Ik heb dus ervaring met beide kanten van het verhaal en kan je daarom een paar tips geven die je helpen met hospiteren!

1. Wees jezelf

Cliché, ik weet het, maar ik wil ‘m toch noemen. Ieder huis is namelijk op zoek naar iemand anders:  iemand om mee te feesten, een wat rustiger persoon, gewoon een leuk persoon,  iemand die z’n huistaak doet en waarvan ze in ieder geval geen last zullen hebben, iemand die veel gezelligheid kan brengen en zo zijn er nog wat andere mensen waar een huis naar op zoek kan zijn.

Besef dat en doe je dus niet voor als een enorm feestbeest als je dat niet bent. Hier wordt toch wel doorheen geprikt en dan zul je ’t sowieso niet worden. Of je komt in een huis te wonen dat niet bij je past, ook niet zo leuk.

2. Maak een goede eerste indruk

De eerste indruk is het belangrijkste. Vaak wordt je gevraagd om iets over jezelf te vertellen: zorg er voor dat je dat verhaal klaar hebt. Niets maakt zo’n slechte indruk als je hakkelend 2 dingen die je leuk vind kunt noemen. Denk dus van tevoren  na over je hobby’s, interesses of andere interessante dingen over jezelf. Je hoeft niet alles te vertellen. Je haat aan schoonmaken uitspreken verhoogt je kansen tijdens het hospiteren niet bijvoorbeeld!

3. Leer je toekomstige huisgenoten kennen

Vaak vertellen je toekomstige huisgenoten ook wat over het huis en zichzelf. Toon interesse! Wil je meer weten over die hobby of iets anders? Vraag gewoon! Leuke en spontane gesprekken doen het goed tijdens het hospiteren. En je wilt natuurlijk ook graag weten bij wie jij in huis komt te wonen! Als je een beetje verlegen bent en dit niet zo goed durft, probeer het dan toch iets te vragen.

Lukt het niet? Je hebt nog een kans! Vaak krijg je een rondleiding door het huis en je toekomstige kamer. Dit wordt meestal gedaan door 1 of 2 personen, waardoor het misschien makkelijker is om contact te maken. Zorg dat je lekker aan het praten bent en zoek gezamenlijke interesses. Het is in mijn studentenhuis vaak genoeg voorgekomen dat deze gesprekjes de doorslaggevende factor waren om iemand wél te nemen.

4. Het komt wel goed (en dan mag je aan de andere kant zitten bij het hospiteren!)

De kans is groot dat je minstens één keer afgewezen wordt. Het kan zijn dat er geen klik was of dat ze toch op zoek waren naar een ander persoon. Of dat er iemand was die er net wat beter bij het huis paste. In mijn studentenhuis hebben ook wel eens leuke mensen afgewezen die niet helemaal binnen het huis pasten en dit zegt niet per se iets over jou. Is vervelend, maar volgende keer beter! Uiteindelijk vind je wel een huis dat goed bij je past.

Heb jij al eens gehospiteerd? Wat zijn volgens jou de belangrijkste tips?

You may also like...

2 reacties

  1. Sheelagh schreef:

    Grappig artikel. Voor mij is het inmiddels wel 10 jaar geleden dat ik gehospiteerd heb. Bah. Vond het altijd wel leuk om met mijn huis zelf een hospiteerborrel te houden 🙂

    • Ruurdje schreef:

      Ja, het was ook niet één van mijn favoriete dingen, was heel erg blij toen ik dat niet meer hoefde te doen. En zelf iemand uitkiezen was altijd gezellig met huisgenoten, dat was leuk! (alhoewel we ook avonden hebben gehad dat er veeeeel mensen kwamen, moest je de hele avond met andere mensen praten ;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *