F.lux: computeren met beter licht

Zonsondergang

F.Lux is zo’n programma waarvan vaak vergeet dat ik ‘m heb: één keer ingesteld en daarna doet ie gewoon zijn werk. Het programma past de kleurtemperatuur van je beeldscherm aan naar het licht dat je op dat moment om je heen hebt. Gedurende de dag is het meer blauwig, zoals zonlicht, en in de avond wordt het wat warmer en roder.

Nu zul je denken: “Leuk, maar wat heb ik hier nu aan?”. Omdat je s’avonds niet meer naar een bak blauw licht zit te kijken (want dat is je computer ‘standaard’) val je makkelijker in slaap als daarna in bed ligt. Er is namelijk behoorlijk wat wetenschappelijk bewijs dat aangeeft dat blauw licht slechte invloed op je nachtrust heeft.

Ik gebruik het programma nu al een paar jaar en zeker in het begin merkte ik verschil. Je beeldscherm krijgt een andere kleur wat zeker in het begin een beetje wennen is (voor beeldbewerking kun je makkelijk even uitzetten). Maar ik merkte ook dat ik s’avonds minder de neiging had om tot diep in de nacht achter mijn computer te blijven zitten. Ik werd moe en ging lekker naar bed in plaats van eigenlijk net iets te lang achter mijn computer te blijven hangen. Hartstikke handig!

Het voordeel: je stelt het 1x in, en daarna hoef je er niets meer mee te doen. Hartstikke handig! Je kunt hier gratis downloaden. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

You may also like...

1 reactie

  1. Nicetobeout schreef:

    Wauw wat goed! Was al een tijdje op zoek naar zo’n soort programma! Wist niet of het bestond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *