Safari-joggen: rennend door het bos wild spotten

Safari_joggen_Hert1

Goed kijken! Hierna kwam de rest van de kudde er bij staan.

Op een ochtend in het donker sta ik met een paar vrienden op een carpoolplaats in Arnhem.  Op de afgesproken tijd stopt er een auto met onze gids: we moeten achter ‘m aanrijden. Kleine weggetjes, onduidelijke afslagen en 7 kilometer verderop staan we met Jurgen, onze gids, vlakbij het startpunt.

We zijn zo vroeg opgestaan om te gaan safari-joggen: al rennend wild spotten. In het Deelerwoud mag niet gejaagd worden, dus de kans is groot om herten tegen te komen. Vooral in de vroege uurtjes, dan zijn de herten op zoek naar eten en komen ze uit het dichte bos. De kans is groot dat je herten tegenkomt, maar dit is niet zeker: het blijven wilde dieren.

Onze gids

Jurgen, een sportief uitziende veertiger, is erg geïnteresseerd en legt uit wat we gaan doen en informeert even naar onze hardloopavonturen. We gaan 10 kilometer lopen, maar niet iedereen die mee is weet of ze dat gaan halen. Maakt niet uit, als het te snel gaat moeten we het zeggen. Ook wandelen we stukken om te kijken en even bij te komen: uiteindelijk was de afstand voor niemand een probleem.

Deelerwoud

Iets meer zon erbij en het zou zo de Afrikaanse savanne kunnen zijn toch?

Rennen!

We rennen het bos in, rekken wat en daarna moeten we echt stil zijn: anders jagen we het wild weg! Al na 5 minuten zien we de eerste herten verstopt tussen de bossen. Het zijn damherten en hebben een goede schutkleur: je moet goed kijken om ze te zien. We lopen verder door open en dichte bossen. Het landschap is gevarieerd, net als de hoogteverschillen. Als ‘stadslopers’ over kaarsrechte wegen en paden moeten we er aan wennen.

Herten

We komen langs de heide, waar we edelherten weg zien sprinten. Helaas, niet meer terug te zien in het dichte bos. Gelukkig komt daarna een hert zo’n 50 meter voor ons op het pad staan, daarna gevolgd door z’n vrienden. Ze zien ons, maar het maakt ze niet uit. Volgens Jurgen zijn ze aan mensen gewend, en zien ze dat we op veilige afstand staan. We rennen verder.

Tot nu toe zijn we enkel een eenzame hardloper tegengekomen, maar op een gegeven moment komen we amateurfotografen tegen met een enorme lens. Ze zien iets, wij kijken ook en ineens zien we nog meer herten die het pad oversteken weer verder het bos in. Tussen de enorme groep damherten lopen ook een paar edelherten: een tandje groter en met een opvallende witte kont. We zijn blij dat we zo vroeg uit ons bed zijn gekomen om dit te zien. Zo mooi! Zo stil!

Safari_joggen_Hert2

Rondleiding door het bos

Tijdens het rennen wijst Jurgen aan waar everzwijnen op zoek zijn geweest naar eten, waar hertenpaadjes liggen, waarom er stukken heide weg zijn en hij weet het antwoord op de vragen die we stellen. Na zo’n 10 kilometer zijn we moe en weer terug bij het beginpunt.

Wat een mooie tocht! We hebben enorm veel dieren gezien en het is leuk om op een ander tijdstip dan normaal door het bos te rennen met iemand die er veel over kan vertellen. In de zomer nog een keer? En dan op zoek naar zwijnen!

Via safari-joggen.nl kun je in de agenda een tijdstip voor een tocht kiezen. Let op: nu vertrekken ze rond 8u s’ochtends, in de zomer komt de zon natuurlijk ook een stuk eerder op. De kosten zijn € 15 per persoon.

Ik had zelf via Eyes Wide Open een cadeaukaart gewonnen, dankjewel voor de leuke ervaring!

Hardlopen is leuk, maar op andere plekken of op andere manieren rennen is nog leuker. In 2016 wil ik elke maand een ‘andere’, originele hardloopactiviteit gaan doen. Wordt vervolgd dus! Ideeën zijn welkom.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *