Hardlopen op vakantie

Rennen in Turijn

Rennen langs de rivier in Turijn

Een paar vakanties geleden ontdekte ik hoe fijn het is om de stad rennend te verkennen en nu neem ik mijn hardloopschoenen altijd mee. Het gaat me niet om zo ver of snel mogelijk te rennen maar meer om een beetje sportief bezig te zijn én de stad op een andere manier te zien. Soms is het de hele tijd rennen, soms wordt het meer een ren-wandel-sightsee-tour. En waarom eigenlijk niet? Het is een leuke andere manier om meer van de omgeving te zien en zoveel ruimte nemen die hardloopschoenen ook niet in! Hieronder 3 dingen om rekening mee te houden!

1. Geniet ervan!

Misschien volg je een heel erg strak schema waarmee je voor een marathon traint en dan wil je misschien je schema een beetje vast houden. In elk ander geval zou ik zeggen: geniet er vooral van en maak je niet druk om de tijd of afstand. Nog los van de heuvels die je ongetwijfeld tegen gaat komen hoef je ook niet zo hard te gaan: zie het als sight-seeing, maar dan een stukje sneller. En als je dan iets leuks ziet: stop gewoon! Kijk lekker rond en loop daarna weer verder. Je bent wel op vakantie natuurlijk.

2. Bedenk wanneer je gaat rennen

En kies het tijdstip waarop je gaat rennen goed uit. Op het heetst van de dag is het waarschijnlijk niet zo lekker om te rennen. En je wilt in de avond natuurlijk ook lekker dat biertje of wijntje drinken, dus heb je wellicht niet zo’n zin om in de vroege ochtend te gaan rennen. Alhoewel het wel de moeite waard kan zijn: je zult één van de weinig mensen zijn bij de bezienswaardigheden! En je hoeft er de rest van de dag geen rekening meer mee te houden.

Ik vind zelf een uurtje of zes of zeven het fijnst. Dan is het vaak wel behoorlijk afgekoeld maar nog wel licht genoeg om veilig door het park te durven lopen. En in de meeste landen eten ze toch later dan in Nederland, dus dat kun je mooi daarna doen!

3. Zoek een leuke route uit (of niet)

Volg bijvoorbeeld de rivier de ene kant op, steek over en loop weer terug. Nadeel: die ene brug kan ietsje verder zijn dan je had verwacht. Voordeel: je weet zeker dat je uiteindelijk weer op je beginpunt uitkomt

Of je vraagt bij de receptie van je hotel of hostel wat leuke routes of plekken zijn om te rennen. Het rent veel leuker als je ook nog wat andere hardlopers tegenkomt.

Of je gaat gewoon rennen en kiest telkens de leukste richting uit. Wel handig als je óf een goed herkenningspunt vlakbij je hostel hebt óf een telefoon met GPS hebt. Anders heb je ’t risico dat je een flink stuk verder rent dan je eigenlijk had gewild. Hoeft geen probleem te zijn, maar houdt er wel rekening mee.

Of je doet mee met een georganiseerde hardlooptoer om de stad te ontdekken. Kijk hier of je het toevallig ook op jouw bestemming kunt doen.

Neem jij je hardloopschoenen mee op vakantie? Wat is de leukste plek waar je gerend hebt?

You may also like...

2 reacties

  1. Linda schreef:

    Goede tips! Ik heb nu één keer hardgelopen op vakantie en het was zeker voor herhaling vatbaar! Helaas was er verder niet echt tijd voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *