Series waar je niets van snapt: the Leftovers & Mr. Robot

Soms heb je van die films of series waar je constant afvraagt waar je naar aan het kijken bent omdat het zo raar is. Soms is het omdat de hoofdpersoon rare dingen doet, een andere keer omdat de omstandigheden gek zijn of omdat je niet weet wat ‘echt’  is.

Natuurlijk zijn er meer series die op deze lijst zouden kunnen staan zoals the Americans, Orphan Black of Jessica Jones, maar daar wordt het verhaal op een gegeven moment wél duidelijk. Onderstaande blijven vaag en laten je met meer vragen achter dan voordat je begon met kijken.

The Leftovers

Aan het begin van het jaar schreef ik ook al over the Leftovers en toen hintte ik al dat het tweede seizoen heel anders zou worden: en dat is zeker gebeurd. Lees voor meer achtergrond eerst even de  beschrijving over de serie in mijn vorige artikel, dan ga ik, zonder al teveel spoilers te geven over het eerste seizoen, verder met het tweede seizoen!

Leftovers1

De Murphy’s (bron)

Seizoen 2

De familie Garvey verhuisd naar Jarden, ook wel ‘Miracle’ genoemd omdat er niemand verdwenen is op de dag dat 2% van de wereldbevolking in het niets verdween. Het is een pelgrimsoord geworden dat allerlei mensen trekt die op zoek zijn naar het wonder, terwijl het nog onduidelijk is waarom niemand uit het stadje verdwenen is.

Alle personages uit het eerste seizoen komen erin terug en de meest prominente nieuwe personages zijn de nieuwe buren: de Murphy’s, waar gelijk de gehele eerste aflevering om draait (reden #1 om niets van de serie te snappen).

Leftovers2

Kevin is zelf ook verbaasd (bron)

Gekke dingen

Het is een enorme gekte waarin de familie terechtkom en de gebeurtenissen uit het vorige seizoen zijn Kevin Garvey (jeweetwel, die agent!) niet in de koude kleren komen te zitten.  Hij ziet en hoort stemmen en er zijn rare gebeurtenissen (het buurmeisje verdwijnt!) waar hij toch behoorlijk dichtbij komt. En die mensen die hij ziet, zijn die ondertussen toch wél echt? En de wereld waarin hij na het nemen van een drankje dan?

Er gebeuren dingen die je niet kunt verklaren waardoor je na een aantal afleveringen een ‘WTF heb ik net gezien!?!?’-momentje zult hebben. Gelukkig worden aan het einde van het seizoen wat lijntjes aan elkaar geknoopt, waardoor je niet voor álles tot seizoen 3 hoeft te wachten!

Waarom kijken?

  • De muziek is fantastisch! Het past precies bij het verhaal, bouwt de spanning op (of juist niet) en is niet heel standaard.
  • Door de combinatie van de muziek met de beelden wordt de sfeer, een beetje melancholisch, goed neergezet. Je kunt de serie alleen al voor de mooie plaatjes kijken!
  • De personages hebben veel diepgang en alhoewel er soms bizarre dingen gebeuren, blijven de personages realistische dingen doen.
  • Ik kan er de vinger niet op leggen waarom ik bleef kijken naar deze serie, maar hij blééf trekken, ook al vond ik ‘m nog zo vreemd.

Mr. Robot

Elliot Alderson werkt overdag bij een cybersecurity-bedrijf werkt, maar is in de avond vaak aan het hacken, bijvoorbeeld de mensen om ‘m heen, zodat hij ze beter begrijpt. Op een gegeven moment wordt hij door ene “Mr. Robot” benaderd om mee te doen met een groep ‘hacktivists’ voor een grote hack die de wereld gaat veranderen. Hij heeft social anxiety en is depressief, is daarnaast ook nog paranoïde en ziet ook nog dingen. Het recept voor complete verwarring, want wat is echt en wat is een illusie?

Andere vreemde mensen

Niet alleen Elliot is een vreemde snuiter, er zitten ook genoeg andere interessante personages met een verhaal in. Tyrell, die werkt bij E-corp (“Evil-corp“, zoals Elliot het altijd noemt) heeft ook een eigen kijk op de wereld met zijn vrouw en vreemde manieren. Daarnaast is er nog een buurvrouw die drugs verkoopt met haar dealer die losse handjes heeft, een vrijwel onzichtbare transvrouw maar ook een vriendin van vroeger die misschien iets te goed is voor deze wereld. Deze mix van personages maakt het erg interessant, ook omdat het niet alleen om hacken in de technische zin gaat, maar ook om social engineering, waarbij je de mens gebruikt om toegang of de juiste informatie te verkrijgen.

Waarom kijken?

  • Als je van complottheorieën houdt, bijvoorbeeld over de 1% van de 1% invloedrijkste mensen op de wereld die alle touwtjes in handen hebben. (Blijf dan vooral even kijken tot na de aftiteling van de laatste aflevering!)
  • Als je computers, hacken en dat soort dingen interessant vindt: er vliegen veel termen voorbij en veel mensen vinden het één van de meest realistische ‘hacker-films’.
  • Als je nieuwsgierig bent en wel houdt van puzzels en verwarring.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *