Dixit: creatief spelen

Dixit_Kaarten1

De prachtige kaarten in het spel

De meeste mensen zullen de kerst doorbrengen met familie of vrienden, en zijn daar dan vaak iets langer dan normaal. Dan ben je op een gegeven moment wel uitgepraat, maar om nu in je eentje achter je computer te duiken is ook zoiets. Een spelletje is perfect voor zo’n moment. Mijn nieuwe favoriete spel is Dixit: ziet er enorm mooi uit, is snel uit te leggen en leuk om met familie te spelen.

Spelverloop

De speler (‘de verteller’) die aan de beurt is kiest een kaart uit zijn hand en doet hier een uitspraak over die erbij past. Dit kan woord, een zin, een stukje uit een liedje of nog iets anders zijn.

Vervolgens kiezen alle andere spelers een kaart uit hun hand die bij de uitspraak past, worden al deze kaarten geschud en op een rijtje gelegd. De taak van de spelers (behalve de verteller) is om de kaart van de verteller te raden. Dit doe je door een nummertje gedekt neer te leggen.

Dixit_KiesdeKaart

Punten tellen

Daarna worden alle nummertjes omgedraaid en punten verdeeld. Als iedereen de goede kaart heeft gekozen of als juist niemand de goede kaart gekozen heeft, krijgt de verteller geen punten, maar de rest wel. In elk ander geval, dus als minstens één persoon juist niet of wel de juiste kaart heeft geraden, krijgt de verteller wel een aantal punten. Voor iedere speler die jouw kaart het beste bij de uitspraak vond passen krijg je ook nog een punt.

Dixit_doos_konijn

Had ik al verteld dat je konijntje door deze wereld mag lopen als je punten krijgt?

Ik noem deze puntenverdeling even omdat het een groot onderdeel van het spel is: het is belangrijk om de beschrijving van je kaart niet te specifiek te maken (want dan raadt iedereen ‘m), maar ook niet te vaag, want dan heeft niemand ‘m goed. En soms heb je gewoon pech dat de kaart van iemand anders beter bij je uitspraak past.

Goede zinnen vinden

Dixit_Kaarten2

Het vinden van goede uitspraken over de kaart kan soms lastig zijn, maar je wordt er snel beter in. Het soort uitspraken wisselt ook een beetje per groep waarmee je het speelt en dat maakt het leuk. Soms zijn het woorden als hoop, gevangen en paard, andere keren zijn het stukken songtekst. Je kunt al je creativiteit er in kwijt, en iedereen is de hele tijd bezig met het uitzoeken van passende kaarten of raden van de juiste kaart.

Als je bijvoorbeeld de kaart hierboven rechts naast het midden beschrijft, dan kun je zeggen luchtballon of kasteel, maar grote kans dat daarmee iedereen je kaart goed heeft. Een abstractere uitspraak als vluchten of alleen of iets dergelijks geeft je al iets meer kans dat niet iedereen, maar vast wel iemand je kaart goed raadt.

Waarom spelen?

Je kunt het spel met 3-6 spelers spelen, maar ik denk dat het minder leuk is met z’n drieën. Je kunt je creativiteit erin kwijt, hebt geen ellenlange uitleg nodig en de kaarten zijn enorm mooi. Ook is het interessant om te horen wat er bij sommige kaarten bedacht wordt door andere spelers.

Je kunt het spel voor zo’n 30 euro kopen bij de spelletjeszaak of online, en er zijn ook diverse uitbreidingen te koop met meer mooie kaarten erin.

 Op zoek naar meer spelletjes voor de kerst? Ik schreef al eerder iets over andere spellen! Of hebben jullie nog goede tips?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *