Volksbuurtmuseum in Utrecht

Op een zonnige donderdagmiddag gingen we naar het Volksbuurtmuseum. We waren vrijwel de enige bezoekers op het moment, maar werden vriendelijk begroet door een wat oudere man en konden na vertoon van onze museumkaart doorlopen. Maar niet voordat we aan een touwtje hadden getrokken waarna een Utrechts vrouwtje die boven ons hoofd hing ons had begroet in een stevig accent.

De eerste kamer is een soort van huiskamer (incl. van die tapijtjes op tafel) waar een andere oude man ons verwelkomde (“koffie erbij?”), de kapstok wees en de uitleg-film weer terugzette naar het begin. Het filmpje is een geanimeerde geschiedenis van Utrecht: welke mensen hebben er geleefd en wat hebben ze gedaan in de stad? Ook wordt uitgelegd hoe de werfkelders ontstaan zijn, interessant! Af-en-toe wordt de volksbuurt wijk C, waar ook het museum ligt, uitgelicht, maar verder is het redelijk algemeen.

Volksbuurt_ijskar

Er kwam een enorme hoeveelheid karren langs in de stad: voor brood, groenten, heet water, glazenwassen en nog meer.

De rest van het museum is wisselend. Je kunt verhalen horen bij verschillende voorwerpen van mensen die in wijk C wonen, maar sommige verhalen duren wel een half uur, dus dat hebben we overgeslagen. Er is een gedeelte over een bakkersfamilie gebaseerd op fragmenten uit hun dagboek, een gedeelte over straatmuziek en andere dingen. Aardig om te zien, maar niet heel erg interessant.

Volksbuurt_huis

Een groot onderdeel van het museum is ‘de Steeg’, een stukje nagebouwde wijk waarin je bij verschillende mensen kunt binnenkijken: het gezin dat moeite heeft om rond te komen, de huisbaas die nu toch echt de huur wil ontvangen, de groenteboer en wat andere plekken. Je kunt ze allemaal helpen door ze muntjes, die je bij de ingang hebt gekregen, te geven. Het laat vooral de armoede zien die er vroeger heerste.

Volksbuurt_drukruik

Een ander leuk onderdeel is een maquette van wijk C, waarbij je ook kan ruiken wat er allemaal gebeurde. De ijskar was nog leuk, maar bij de wagen met tonnen* werd het toch wat minder. Wel een leuke aanpak!

Ik weet niet of ik het museum zou aanraden. Het is wel aardig, leuk om te zien, maar niet alles is even interessant. We waren er ook in een uurtje doorheen. Aan de andere kant is de toegang maar € 5,00, en daarvoor geeft het wel een aardig inkijkje in de geschiedenis van een bepaalde wijk.

Wanneer zou je het museum moeten bezoeken?

  • Als je geïnteresseerd bent in het dagelijks leven van vroeger
  • Als je meer wilt weten over het ontstaan van Utrecht
  • Als je kinderen hebt: voor hen is ‘de Steeg’ superleuk, vooral omdat je ze muntjes mag geven
  • Als je vroeger in wijk C of een andere volksbuurt gewoond hebt
  • Als je houdt van knusse en persoonlijke musea.

* Tonnen met poep voor de duidelijkheid, voordat iedereen thuis een wc + riolering had

You may also like...

1 reactie

  1. Lisa schreef:

    Ik zou er zelf niet zo snel heengaan, maar het klinkt wel erg leerzaam en origineel. Die pop is trouwens wel een beetje creepy, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *