Teylers museum: het oudste museum van Nederland

Een tijdje geleden gingen de boyfriend & ik een nachtje naar Haarlem en bezochten we twee musea, want we hebben een museumkaart. We gingen naar het Dolhuys, museum voor de geest en bezochten ook Teylers museum, het eerste en oudste museum van Nederland.

Het gebouw

Teylers_buitenkant

De meneer Teylers naar wie het museum vernoemd is, was een rijke textielfabrikant en bankier met interesse in wetenschap en kunst. Hij liet zijn collectie en vermogen na in een stichting, met als doel de bevordering van kunst en wetenschap. Geheel volgens de gedachten van de Verlichting. Het museum is gevestigd in het oude huis van de meneer en hier zijn steeds stukjes aangebouwd en bijgetrokken. Het museum is enorm mooi met grote zalen, oude kasten en mooie details. Alleen dit is al een reden om het museum een bezoekje te brengen.

De collectie

Teylers_Schelp

Dit is de schelp van een slak-achtig-iets. Ik vond vooral de buisjes fascinerend!

We hebben niet de hele collectie bekeken. Het gedeelte over fossielen en stenen bekeken we selectief, alleen bij de dingen die écht mooi waren hebben we langer stilgestaan. Ook het gedeelte met oude natuurkundige instrumenten was niet echt mijn ding (alhoewel boyfriend daar anders over dacht helaas).Het enige leuke van het stenen-gedeelte was een kamertje met fluorescerende stenen (onder een bepaald licht).

Teylers_winter

In het echt véél indrukwekkender, maar om jullie een idee te geven. Bron

Er waren ook twee zalen met kunstwerken van oude Hollandse Meesters en die waren mooi! Het waren mooie huiselijke plaatjes, winterplaatjes met schaatsende mensen, boeren in een prachtig landschap en nog veel meer. En de luchten waren prachtig! Het feit dat het maar twee zalen waren (en omdat boyfriend nog bij de natuurkundige dingen stond te kijken) zorgde ervoor dat ik de meeste schilderijen goed bekeken heb en zo zie je veel meer details.  Normaal houdt ik niet zoveel van kunst, maar dit was wel heel erg leuk!

Op het eerste gezicht

Teylers_brein

Er is (t/m 8 februari) ook een tijdelijke tentoonstelling. ‘Op het eerste gezicht’ laat zien waar onze ideeën over andere mensen vandaan komen. Er zijn foto’s van lang geleden van mensen uit stammen in de middle of nowhere en andere meetinstrumenten waarmee men de mens in kaart wilde brengen. Ook frenologie en de moderne dna-testen komen aan bod. Het is een diverse tentoonstelling, en ondanks dat de meeste informatie niet nieuw voor me was, behoorlijk interessant!

Ook naar Teylers museum?

Zou ik doen als je in de buurt bent, het is de omweg niet waard. Het gebouw is prachtig en de collectie is divers waardoor er altijd wel dingen zijn die je interessant vind. En door de diversiteit zijn de dingen die er zijn wel écht mooi. De entree is wel behoorlijk hoog, dus waarschijnlijk kun je beter een museumkaart fixen.

Teylers museum, Spaarne 16, Haarlem. Entree is 12,50 voor volwassenen.

You may also like...

2 reacties

  1. Dina schreef:

    Mooi gebouw zeg!

  2. Rob Alberts schreef:

    Af en toe bezoek ik dit museum.
    De tentoonstelling “op het eerste gezicht” vond ik erg indrukwekkend.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *