Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam: meer dan alleen maar boten

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is een paar jaar geleden volledig verbouwd en heeft een daarmee een wat toegankelijkere opzet gekregen. Dit zorgde voor kritiek vanuit de fanatieke botenfans: het museum zou zijn diepgang zijn verloren. Aangezien ik boten op zich wel tof vind, maar geen boten-fanatiekeling ben, besloot ik het museum een bezoekje te brengen.

OudeKaartUtrecht

Zo zag Utrecht er in 1649 uit. Je kunt nog allerlei dingen herkennen zoals de Dom, uiteraard al het water (Oudegracht, Nieuwegracht, Singel) en nog veel meer!

In het gedeelte met objecten (‘Oost’) hebben we een groot deel overgeslagen (ik bedoel: glas, zilver & porselein, boringgg!), maar er zijn gelukkig ook behoorlijk toffe gedeeltes zoals een tijdelijke tentoonstelling over oude atlassen. Je kunt hier één pagina uit verschillende oude atlassen inzien. Het is grappig om te zien hoeveel stukken van de wereld nog ontbreken en alle atlassen zijn ook behoorlijk mooi versierd. Ook kun je op een computer verschillende atlassen helemaal inzien. Vooral tof om je ‘eigen’ stad op te zoeken en te zien hoe deze er een behoorlijke tijd geleden uitzag.

CIMG3861

Ook leuk was het stuk over navigatie-instrumenten. Een beetje nerdy, dat wel, maar naast het tentoonstellen van al die objecten waren er ook animaties met uitleg over het gebruik van de instrumenten. Naast dat was de ruimte ook aangekleed met verschillende lichtgevende sterrenbeelden. Ook kon je een geanimeerd dagboek van een reis  doorkijken. Het was een beetje traag maar wel erg mooi gedaan!

Een ander grappig stukje was een soort van huiskamer waar je fotoboeken van verschillende personen uit verschillende perioden kon inzien. Niet de serieuze foto’s, maar ook van bijvoorbeeld feesten zoals Sinterklaas of dieren die op de boot vervoerd werden.  Het geeft een leuke inkijk in het ‘normale’ leven van een bepaalde tijd.

CIMG3865

Het onderdeel van het museum dat je wellicht al eens gezien hebt van buiten is het VOC-schip ‘Amsterdam’. Het is geen echte maar een replica en je kunt er  lekker doorheen dwalen om te kijken hoe zo’n schip eruitzag. Best aardig, vooral als het lekker weer is.

Het leuke aan het museum vond ik dat er enorm veel verschillende aspecten belicht werden, niet alleen maar schepen, maar ook een heleboel dingen eromheen. Dit maakt het ook interessant als je niet perse heel erg veel van boten houdt. Naast de dingen die ik genoemd hebt zijn er nog een aantal leuke dingen om te bekijken of in ieder geval een keertje langs te lopen, dus genoeg te zien. Zeker de moeite waard dit museum!

Waarom zou je het museum moeten bezoeken?

  • Als je interesse hebt in boten
  • Als je houdt van oude kaarten
  • Als je het leuk vind om meer te weten over de haven
  • Als je zin hebt om over een oud schip te klauteren

You may also like...

1 reactie

  1. Moet toch maar weer eens gaan! Die boten zijn zo indrukwekkend! Groetjes, Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *