Dagje fietsen naar Kasteel de Haar

KasteelDeHaar

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland, zeggen ze zelf. We brachten een bezoekje aan dit prachtige kasteel om het te checken en struinden door het uitgebreide mooie park eromheen.

Het huidige kasteel is bovenop de middeleeuwse ruïnes van het vorige, verwoeste, kasteel gebouwd. Aan het einde van de 19e eeuw werd besloten tot herbouw van het kasteel, want de eigenaar had net een rijke vrouw gescoord, dus geld zat. Comfort was belangrijker dan authentieke middeleeuwse dingen, dus het gebouw werd modern opgezet en ingericht door dezelfde architect.

Fietstocht

Onderweg2

Fietsen langs de Leidsche Rijn

Kasteel de Haar ligt op zo’n drie kwartier tot een uur fietsen van Utrecht: een leuk tochtje! Je kunt er op verschillende manieren heen fietsen: door Leidsche Rijn heen, of er een beetje omheen. Via de Routeplanner van de Fietsersbond kun je supermakkelijk de knooppuntenroute plannen tot het kasteel: hoef je alleen maar van nummertje naar nummertje te fietsen. En de route van de knooppunten loopt altijd langs de leukere paadjes in de buurt, dus wees niet bang dat je alleen maar door woonwijken fietst.

Het park

TuinEnKasteel

De buxustuin met uitzicht op de achterkant van het kasteel.

Om het kasteel heen ligt een strak ingericht park met verschillende tuinen, een hertenkamp en doolhof. De strak ingerichte tuinen zich af met grote grasvelden en kleine paadjes in het bos. Het doolhof is een tikje saai maar het duurde toch best wel lang voordat ik de uitgang weer gevonden had. Op verschillende plekken in het park zaten mensen een beetje te chillen, dus perfect als je nog even wil bijkomen van je fietstocht. Of je meegebrachte picknickmand opeten.

Het kasteel

CIMG3431_klein

De Romeinse tuin. Je dacht trouwens niet dat het kasteel het enige gebouw was toch? Er staan ook nog een kapel (rechts) en een gigantische koetshuis waar 14 koetsen in kunnen op het terrein.

Het kasteel is alleen te bezoeken met een rondleiding en komende maand is het thema daarvan nog ‘Personeel op het kasteel‘. In een uurtje wordt je rondgeleid, van de kamers voor het personeel onderin langs de sjieke overdekte binnenplaats naar de slaapkamers van de Baron en Barones, die elk jaar in augustus en september in dit buitenhuisje verbleven.

Er mochten geen foto’s gemaakt worden dus de binnenkant kan ik je helaas niet zo laten zien, maar het is echt heel mooi: alles is mooi beschilderd, netjes ingericht en hangt vol met objecten uit alle windstreken, zonder dat het echt kitscherig is. Het is een redelijk nieuw kasteel en voor die tijd voorzien van alle moderne nieuwigheden zoals stromend water, verwarming, een kapsalon en een lift, moderner dan de koningin op dat moment had!

Het leuke aan de rondleiding is dat de gids ook veel vertelde over het personeel in het kasteel, waardoor je zo’n kasteel toch wat anders gaat bekijken. Ze geven je een kijkje in het leven als bediende, maar ook in het leven van de rijke lui: beetje feesten en eten de hele dag!

Bezoekje brengen?

Ja! Kies een mooie dag uit, fiets erheen, wandel door de tuinen en geniet van het kasteel. Neem een goedgevulde picknickmand mee (er is een picknickweide) en je bent klaar voor een dagje weg. Het kasteel is echt prachtig en anders dan andere kastelen die ik tot nu toe gezien heb.

(ps. In januari kocht ik een museumkaart á 50 euro, en nu heb ik voor precies 50 euro musea bezocht én nog meer dan een half jaar over. Hoppatee!)

You may also like...

3 reacties

  1. Jenny schreef:

    Ziet er super uit wil ik ook weleens heen!

  2. Sylvia schreef:

    Ik ben er inmiddels drie keer geweest, vind het een erg mooi kasteel 🙂 En door die verschillende thema-rondleidingen zie je elke keer weer een beetje meer van het kasteel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *