Het Dolhuys in Haarlem: knettergek museum

Me & de boyfriend gingen een nachtje naar Haarlem. We hebben in de regen door alle schattige hofjes gedoold, lekker gegeten, een beetje geshopt en op de Grote Markt geslapen, met uitzicht op de kerk. Omdat we een museumkaart hebben, besloten we ook cultureel een bezoekje te brengen aan de musea in Haarlem.

Kunst is niet zo ons ding, dus we zijn naar het Dolhuys, museum van de geest, geweest en naar het Teylers museum, het oudste museum van Nederland in een prachtig pand. Vandaag ga ik iets vertellen over het Dolhuys.

Beleven

IkdenkdatikGodben

De inhoud van de kast van een meneer die dacht dat hij God was.

Het Dolhuys is een belevingsmuseum: het draait niet om een verzameling spullen maar om de ervaring. Je mag overal aankomen, alle deurtjes open doen en zo zelf een mening vormen over wat gek en normaal is. Dit alles wordt uitgelegd door een aardige mevrouw, wat het gelijk erg persoonlijk maakt.

In de eerste ruimte kun je de deur van een kast opendoen en daarin staan allemaal voorwerpen van een persoon opgesteld. Je hoort vervolgens deze persoon vertellen hoe hij zijn psychische ziekte beleefd. Dit is erg interessant, want de persoon vertelt behoorlijk nuchter over de ziekte die zijn leven behoorlijk op de kop gezet heeft.

Dolhuys (of gekkenhuis)

Het museum is gevestigd in een voormalig dolhuis, een plek waar vroeger ‘gekken’ verpleegd werden. Hierdoor zijn er ook nog isoleercellen waar je ook in kunt. Als je de deur achter je dicht trekt, vertelt een meisje over hoe het voelde om in je eentje in het donker opgesloten te zitten. Omdat je zelf in een donkere ruimte staat, komt het verhaal een stuk meer tot leven.

Er is nog een korte uitleg over hoe geestesziektes door de eeuwen heen verschillend gezien werden en wat als oorzaak bedacht werd. Ook de geschiedenis van de zorg voor ‘gekken’ wordt genoemd, maar dat vond ik minder interessant.

Criminelen

Criminaliteit

De tijdelijke tentoonstelling, ‘Levenslang: het criminele brein ontleed’ gaat dieper in op criminaliteit. Ik leerde dat de meeste jonge crimineeltjes na hun 30e weer op het rechte pad komen (want dan krijgen ze een kind), school hiervoor essentieel is en dat je niet crimineel geboren wordt.

Het eindoordeel: behoorlijk tof allemaal! Ik heb nog niet alles verteld wat er te zien en te doen is, maar de vele verhalen van ‘echte’ mensen zijn interessant. En er worden genoeg ‘harde feiten’ gegeven om het museum inhoud te geven. We zijn ongeveer anderhalf uur binnen geweest maar we hebben niet alles gezien. Ik kan me ook niet voorstellen dat je dat wilt, daar wordt je denk ik minder vrolijk van.

Waarom zou je het Dolhuys bezoeken?

  • Als je interesse hebt in ziekten van de geest …
  • … maar ook hoe mensen met zo’n ziekte het ervaren
  • Als je niet alleen maar oude dingen wilt kijken …
  • … maar het niet erg vind dat het in een oud gebouw is.

Museum het Dolhuys staat in Haarlem, is op maandag gesloten en voor 10 euro kun je erin. Let op: als je een museumkaart hebt betaal je alsnog 1,50 toeslag voor de tijdelijke expo.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *