Het Groninger museum: net zo mooi van binnen als van buiten!

Ik was in Groningen op bezoek bij een vriendin en omdat je niet even heen en weer gaat, bleef ik slapen. Zij moest de volgende dag werken, dus ik besloot het Groninger Museum een bezoekje te brengen voordat ik weer huiswaarts ging. Van tevoren was ik niet al te enthousiast, want het is een kunstmuseum, en daar hou ik meestal niet zo van. Maar ik had goede verhalen gehoord en die bleken gelukkig te kloppen!

Het gebouw

GroningerMuseumBuitenkant

De buitenkant van ’t museum Bron

Het gebouw was ook één van de redenen om het museum een bezoekje te brengen. Het ligt naast het station en valt behoorlijk op met veel kleuren en rare vormen. Niet alleen de buitenkant is opvallend, ook aan de binnenkant heeft het geen saaie witte zalen. De onderste verdieping ligt half in het water en alle muren zijn in allerlei verschillende kleuren. De rare vormen die je aan de buitenkant kunt zien, komen aan de binnenkant ook terug. Superleuk!

De kunst

Een tof gebouw is één ding, de kunst moet ook een beetje leuk zijn natuurlijk, want dat is uiteindelijk waar je voor komt. Het Groninger museum heeft veel tijdelijke exposities, dus het is een beetje afhankelijk van wanneer je komt wat er precies te zien is. De tofste:

Marga Weimans

GroningerMuseum2

Marga is een modeontwerper en ‘met haar werk onderzoekt Weimans uiteenlopende thema’s waaronder identiteit, technologie en schoonheid.’ Je ziet rare jurken in felle kleuren of onmogelijke vormen. Wat leuk is dat bij elke losse collectie jurken een korte uitleg staat waardoor duidelijker wordt wat de achtergrond is en soms een beetje wat de bedoeling achter het werk is.

Capita Selecta II

Check de vrolijke tekeningen! Zie je ook dat op de koning een plaatje staat van een koning die uitglijdt over een banaan?

Check de vrolijke tekeningen! Zie je ook dat op de koning een plaatje staat van een koning die uitglijdt over een banaan?

Capita selecta, geselecteerde hoofdstukken, is een keuze uit de complete collectie van moderne en hedendaagse kunst. Dit vond ik het allertofste gedeelte van het hele museum! Er stond een mega-groot schaakspel (waarmee ook echt geschaakt was) dat mooi en grappig beschilderd was, bijvoorbeeld de koning die over een bananenschil gleed.

Sprinting-Forward4-Chi-Peng

In het echt veel groter & tof!

Er was een gedeelte van een Chinese kunstenaar met foto’s van rennende naakte mensen. De foto hierboven was supergroot afgedrukt en ik heb er lang naar zitten kijken.

Dit zijn slechts twee dingen, er was veel meer en het was vrijwel allemaal mooi. En omdat het zo divers was liep je gewoon wat sneller door de saaiere gedeeltes heen op zoek naar leukere dingen.

De Collectie & de rest

De collectie is de presentatie van hoogtepunten uit eigen collectie. Dit bevatte ook wat oudere dingen, maar omdat het telkens maar één zaal was, was het nog wel leuk om even stil te staan. De presentatie was ook goed: niet teveel van alles en een paar ‘top-items’ eruitgepakt en benadrukt waarom het zo bijzonder was.

Er waren nog een aantal andere wissel-tentoonstellingen maar die spraken me wat minder aan,  dus daar ben ik snel doorheen gelopen.

Eindoordeel

Het Groninger museum is leuk! Het heeft enorm veel verschillende soorten kunst, waardoor er altijd wel iets tussenzit wat je leuk vind. Ik weet weinig van kunst, dus ik vind het altijd fijn om een beetje meer te weten over de achtergrond van de objecten in plaats van alleen maar te denken ‘oh mooi’. In het museum hangen bij elk object natuurlijk de bordjes met maker, jaartal en naam, maar daarnaast zijn er ook per zaal of collectie grotere borden met uitleg over de kunstenaar, collectie of iets anders opvallends. De borden hebben de goede lengte en zijn over ’t algemeen erg interessant. Dit is fijn, zo snap ik ook een beetje waar ’t over gaat!

Ik ben delen van de tentoonstelling redelijk snel doorlopen en ik was iets langer dan een uur binnen: prima tijd voor een bezoekje wat mij betreft. Dit is ook precies ’t voordeel van een museumkaart: je voelt je niet verplicht of zonde van ’t geld om niet te lang te blijven en delen over te slaan!

Wanneer zou je ’t museum moeten bezoeken?

  • Als je in de buurt bent
  • Als je kunst soms wel leuk vind, maar je niet zo goed weet welke precies
  • Als je van moderne en hedendaagse kunst houdt
  • Als je nieuwsgierig bent naar hoe het opvallende gebouw ervan binnen uitziet
  • Als je ziet dat er een toffe tentoonstelling is: die wisselen namelijk vaak!

Heb jij het Groninger museum al ‘ns bezocht? Wat vond je ervan?

You may also like...

1 reactie

  1. een hele tijd geleden en het is inderdaad een tof museum. Had de Marga collectie wel willen zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *