Een jaar lang een museumkaart #2

CIMG3865In het eerste deel van mijn jaar met een museumkaart staan de wat mindere musea besproken en de grote voordelen. Vandaag komen alle musea waar ik over geschreven heb nog een keertje langs!

En de winnaar is…

Het meest onverwachte, leuker dan verwacht museum: AAMU (Aboriginal Art Museum Utrecht).  Kunst is meestal niet zo mijn ding, maar dit was zo anders dan normaal. Ook is het museum niet te groot, dus kun je alles zien zonder dat je er op een gegeven moment wel klaar mee bent.

Het één-na-onverwachtste museum: Speelklokmuseum (Utrecht). Had je ooit verwacht dat speelklokken interessant zouden kunnen zijn? Meer dan je denkt dus!

TuinEnKasteel

Het ‘fijnste dagje uit op een mooie dag’-museum: Kasteel de Haar (vlakbij Utrecht). Met een mooie fietstocht vanaf Utrecht kun je lekker rondwandelen door de paleistuinen. De rondleiding door het kasteel was ook heel erg de moeite waard!

Het meest interactieve museum waar je lekker overal aan mag zitten: Het Dolhuys (Haarlem), over de psychiatrie. Niet alleen maar droge informatie, maar beleven hoe het is om in een isoleercel te zitten. Korte, interessante teksten waarbij het gaat om de mensen, niet om alleen maar zoveel mogelijk informatie over te brengen.

Het kneuterigste museum: Volksbuurtmuseum (Utrecht). Met een huiskamer met van die tapijtjes op tafel. Waar je zo ongeveer de enige bezoekers bent en wordt geholpen door aardige oude mannetjes. Ook hier lekker veel knopjes.

Het museum met de mooiste kunst: Teylers Museum (Haarlem). Er zijn maar twee zalen met kunst, wat het fijn maakt om ze rustig te bekijken (‘Je hoeft niet nog 10 zalen daarna’). Het zijn vooral oude Hollandse meesters met mooie luchten, best wel tof!

GroningerMuseumBuitenkant

Het museum met het mooiste gebouw: Groninger Museum. Iets teveel kunst naar mijn smaak, maar wel een prachtig en opvallend gebouw. En vooral heel veel verschillende dingen, waardoor er altijd wel iets tussen zit wat je leuk vind.

De twee ‘transportmusea‘ moeten samen om hun titel ‘strijden’, maar ik gok dat het Scheepvaartmuseum (Amsterdam) het wint over het Spoorwegmuseum (Utrecht). De laatste is iets teveel gericht op kinderen en voor volwassenen een stuk minder interessant, terwijl je bij het Scheepvaartmuseum echt nog wat leert over schepen en het wordt op een hele leuke manier gebracht!

Nog een keer de museumkaart?

Tegen het einde van ons jaar lidmaatschap van de museumkaart kregen we een brief voor verlenging maar dat hebben we niet gedaan. Met zoveel musea in een jaar hadden we er ook even geen zin meer in. We dachten: tegen de tijd dat we weer ‘ns naar een museum gaan kopen we wel weer een nieuwe!

Ik zou het wel iedereen aanraden om een museumkaart te kopen als je van plan bent wat meer musea te gaan bezoeken: je kunt veel relaxter rondlopen en voelt je niet ‘schuldig’ als je grote delen zonder te kijken voorbij loopt. Ook zijn er veel musea veel leuker geweest dan ik had verwacht, dus zonder zo’n kaart was ik er nooit binnengelopen.

Als ik nog een keer een museumkaart neem, welke musea zou ik dan absoluut moeten bezoeken?

You may also like...

7 reacties

 1. Dina schreef:

  Wauw wat tof, zo’n museumkaart. Ik moet zeggen dat ik echt te weinig naar musea ga eigenlijk. Vorig jaar was ik twee keer in het Rijksmuseum, dat vond ik wel echt prachtig!

 2. Ik heb dus ook een museumjaarkaart en neem me al tijden voor hem te activeren! Ik woon zo ongeveer tegenover het Rijksmuseum en deze hebben hun tuinen nu ook voor publiek geopend. Grote plus: iedereen kan erin! Ik zit er vaak als het zonnetje schijnt terwijl mijn dochter speelt met de fontein!

  • Ruurdje schreef:

   Ooh, dat is ook leuk! Rijksmuseum stond nog op ons lijstje, maar we hadden eigenlijk niet zo heel veel zin in alle drukte. Voor de volgende keer 🙂

 3. Linda schreef:

  Wauw wat heb je veel musea bezocht! Ik moet bekennen dat ik eigenlijk alleen in het buitenland in musea kom en in Nederland nooit. Zo’n museumjaarkaart zou dan wel een goede reden zijn om dit toch eens vaker te doen 😉

  • Ruurdje schreef:

   De meeste bezoeken waren maximaal twee uur, dus leuk om even langs te gaan. Zeker als je in een wat grotere stad woont (Utrecht in mijn geval) kun je er makkelijk een paar bezoeken! 🙂

 4. Irma schreef:

  Wat leuk dat je zoveel musea bezocht hebt zeg! Krijg hierdoor weer zin om lekker door Nederland te touren en al die dingen te bezoeken haha. Ik weet nog dat ik een keer in het Geldmuseum ben geweest en dat echt ontzettend leuk vond door de interactie ook. Aanrader dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *