“Zelf” aardbeienlikeur maken: de Wilde Dame van Pineut

Wildedame_maakzelflekker

Van Sinterklaas kreeg ik “zelfmaak”-likeur van Pineut. Het was de Wilde Dame, een fles gevuld met gedroogde aardbeien en suiker. Hier moet je zelf jenever en munt bij doen, regelmatig schudden en 6 weken later heb je je eigengemaakte aardbeienlikeur.

Hoe maak je de Wilde Dame?

Wildedame_instructies

Ik vond het wel een leuk idee, omdat ik sowieso al een beetje speel met het idee om zelf likeur te maken. Niet dat je voor deze likeur veel hoeft te doen, maar het is wel een leuke manier om te beginnen.

wildedame_voorHierboven kun je de inhoud van de fles goed zien: aardbei en suiker! Ik heb bij de Gall & Gall de goedkoopste jenever gekocht (wist je dat ze enorm veel verschillende soorten hebben?) om er bij te doen. Aangezien het toch de smaak van de andere ingrediënten krijgt, gokte ik dat het zonde van het geld was om een goede fles te kopen.

… en nu wachten!

Wildedame_dag1

Dit is op dag 1, de aardbeien zijn nog rood en er zit nog een berg suiker in.

WildeDame_voorfilterDe fles moet regelmatig even geschud worden. Na 6 weken ziet het er een stuk anders uit: knalrood! Je kunt het niet zo goed op de foto zien, maar de aardbeien hebben geen enkele kleur meer.

Alcohol in de keuken

Likeuren_filterenIk heb de likeur eerst door een wat grovere zeef gehaald zodat alle aardbeien en grotere stukjes eruit zijn. Vervolgens door een koffiefilter om ook de rest eruit te halen. Mijn hele keuken rook naar alcohol en fruit, best apart!

Rechts staat een andere likeur. Het is een mooie fles maar de opening is heel erg klein en dit is behoorlijk onhandig als je ingrediënten in de fles moet stoppen. Tip: gebruik een fles met grote opening!

Wilde dame cocktail

Cocktail En voila: cocktailtime*!

De likeur is erg zoet, maar smaakt wel écht naar aardbeien, er zit geen enkele chemische smaak aan. Ik heb twee soorten cocktails gemaakt: met prosecco (classy) en met cranberrysap en spa rood. Spa rood is beter dan sprite, aangezien de likeur behoorlijk zoet is.

De fles met inhoud is redelijk aan de prijs (12 euro), dus het is waarschijnlijk goedkoper om zelf een fles** te vullen met lekkere ingrediënten. Recepten zijn online genoeg te vinden. Ik vond het in ieder geval leuk om er mee bezig te zijn en te zien hoe het verkleurde, maar de volgende keer ga ik zelf experimenteren met ingrediënten zodat het écht mijn eigen likeur wordt!

* Stiekem bevat de cocktail op de foto alleen maar cranberrysap en Sprite, maar het ziet er hetzelfde uit als de rest. Een cocktail in de middag leek me iets teveel van het goede.

** Lege pastafles of appelsapfles van de AH zijn wel goed om te vullen denk ik!

You may also like...

1 reactie

  1. Fem schreef:

    Oh, wat een leuk idee! (en ook: Pineut, mooie naam :)) Leuk om zelf mee te experimenteren, maar ook om cadeau te doen/krijgen. Misschien dat ik toch eens een bestelling bij familie/vrienden in NL moet doen, met zo’n cadeau maak ik hier in Duitsland beslist vrienden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *