Workshop bierbrouwen in Utrecht

Bier wordt steeds populairder. Niet alleen hebben cafés een steeds uitgebreider assortiment speciale bieren, ook bij de supermarkten kun je steeds meer krijgen (de Allerhande geeft zelfs biertips bij sommige gerechten!). Naast het drinken van bier, wordt ook het brouwen van bier steeds populairder. In Nederland hebben we sinds kort meer bierbrouwers dan in hét bierland België!

Bierbrouwen: gewoon in je keuken

Hip als ik ben, deed ik samen met mijn vriend een cursus bierbrouwen in Utrecht. De workshop vond plaats in een buurthuis in Utrecht, in een zaaltje met een simpele keuken. Niet bij een brouwerij of iets dergelijks, maar met een pan van Marktplaats en andere attributen die je gewoon op internet kunt bestellen (en zo duur kunt maken als je zelf wilt).

Hoe maak je bier?

Het leukste van de dag vond ik het zien van alle stappen die nodig zijn om bier te maken en tussendoor alles kijken, ruiken en proeven. Ik heb heel veel foto’s gemaakt van het proces en die staan, inclusief een uitleg, hieronder. We maakten een Indian Pale Ale (IPA) omdat de meeste deelnemers aan de workshop dat wilden maken.

GraanSchroten

De granen moeten kleiner gemaakt worden.

  1. De eerste stap is het afwegen van de ingrediënten en het kleiner maken van de granen. Gelukkig waren we met veel mensen en was het klusjes zo geklaard.
Maischen

De vloeistof moet een bepaalde temperatuur hebben dus dit moest regelmatig gemeten worden.

  1. De volgende stap is het ‘maischen’, wat het koken (of eigenlijk meer: op een bepaalde temperatuur houden) van van je gerst, tarwe, haver en/of andere granen is. Het zetmeel moet uit de granen, bepaalde enzymen moeten geactiveerd worden en daarbij ontstaan verschillende soorten suikers.

Klaren

  1. Vervolgens filter je alle stukjes graan uit het mengsel, voeg je nog wat extra water toe en houdt je de wort over.

HopWegen

  1. Vervolgens kook je de wort en voeg je de hop toe. We maakten een Indian Pale Ale (IPA) en daar moet behoorlijk wat hop in. Het hele lokaal rook ondertussen naar hop en bier!

Koelen

  1. Na een bepaalde kooktijd (volgens het recept) moet het bier in het gistvat, maar wel gekoeld. Door het blokje stroomde zowel de warme vloeistof en koud water waardoor de vloeistof behoorlijk af kon koelen. Er gaat nu namelijk gist bij en er zitten veel suikers bij: een paradijs voor bacteriën dus, zeker als de vloeistof nog lekker warm is.

SoortelijkGewichtMeten

  1. In het recept stond dat de vloeistof een bepaald soortelijke gewicht moest hebben en dat is gelukt. De dag na de workshop kregen we een berichtje dat de vloeistof aan het gisten was, precies wat we wilden. Nu nog 5 weken wachten voordat we ons ‘eigengemaakte’ biertje kunnen drinken!

Ruiken en proeven

Het daadwerkelijk maken van bier was voornamelijk veel koken, afwegen en wachten. Tussendoor konden we aan alle ingrediënten ruiken en proeven en alle vragen stellen. Zo waren er verschillende soorten granen, veel kruiden en de hop om aan te ruiken.

KorianderZaadRuiken

Korianderzaad wordt veel gebruikt in witbier. Ik gebruik het nooit om te koken, maar et is wel te ruiken dat het in witbier zit!

Ook moesten er natuurlijk verschillende soorten bier geproefd worden. We trapten af met drie ‘gewone’ pilsjes die we blind moesten proeven: was het nu de Heineken, Jupiler of Grolsch? (Ik zeg nu bewust even niets over hoe goed dat ging)

BierProeven

Het ‘simpele’ proefformulier voor de pils. Het formulier voor de speciaalbieren was nog uitgebreider.

Vervolgens hebben we nog zo’n 6 speciaalbieren geproefd en nog een paar ‘bonusbieren’. Met behulp van een proefformulier keken, roken en proefden we de bieren. Het was leuk om de verschillende soorten bieren te onderscheiden en te ontdekken waar de verschillen zaten.

Het was interessant om samen met andere bierliefhebbers de hele dag bier te proeven en over bier te praten. Welke smaken proef je nu in het biertje? Wat doen de verschillende ingrediënten met de smaak, geur en kleur van het biertje? Ook het enthousiasme van de workshopbegeleider Koen was aanstekelijk, we kregen erg veel zin om binnenkort ook thuis aan het brouwen te slaan. Maar eerst nog even 5 weken wachten om te kijken of dit biertje gelukt is!

You may also like...

1 reactie

  1. Margot schreef:

    Wat tof om te zien! Ik ben zo’n bierdrinker die niet per se zelf thuis ook aan de slag wil met bier brouwen in de studentenkeuken, maar die het wel heel leuk vindt om in dit fotoverslag te zien hoe zo’n biertje nou gemaakt wordt 🙂 Leuk idee, om zo’n workshop te volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *