Supersalades: inspiratie om elke dag een lunchsalade mee te nemen

Supersalades_VoorkantEén van goede voornemens is het maken van wat andere recepten doordeweeks, en hiervoor trek ik elke twee weken een kookboek uit de kast. Om er daadwerkelijk uit te koken in plaats van ze te laten verstoffen in de kast, ook zo zonde.

Vandaag: Supersalades, ‘meer dan 250 gezonde en snelle salades‘, van David Bez. Volgens de auteur is het geen kookboek. Hij is een grafisch ontwerper uit Italië en maakte elke dag een salade op kantoor om als lunch op te eten. Hij maakte de salades gewoon aan zijn bureau, maakte er foto’s van en plaatste het op zijn blog. Dit boek bevat de beste saladecombinaties die hij gemaakt heeft.

De looks

De auteur is een grafisch ontwerper en dat is te zien: het kookboek ziet er strak uit. Op elke receptenpagina staat een wit bord met de salade, in het groot een beschrijving en daaronder de ingrediënten en de dressing. Er staat verder geen recept bij, maar dat hoeft ook niet, het is toch ‘gooi het allemaal bij elkaar’ bij elk recept. De auteur heeft het niet allemaal bij elkaar gegooid, maar het bord mooi opgemaakt. Hierdoor krijg je bij het doorbladeren van het boek gelijk zin om het allemaal op te eten.

Bij elke salade staat ook of het vis of vlees bevat of vegan, vegetarisch of rauw is. Ook staat er een alternatief in een andere categorie bij. Het is alleen lastig om te zoeken naar de alternatieven, want deze zijn volgens mij niet in het register opgenomen.

Supersalades_ingredienten

Het ‘basisrecept’. Als je deze verhoudingen (wat volume betreft!) in je hoofd houdt, kun je straks je eigen supersalades maken!

De recepten

Aan het begin van het boek staat meer over de ingrediënten en hoe hij de salade samenstelt. In laagjes: met een basis (sla of graan), groenten en fruit, eiwitten, toppings, verse kruiden en een dressing. Vooral die laatste moet je niet vergeten. Van elk van deze lagen geeft hij een uitleg, voorbeelden hoe je het kan gebruiken en wat handige tips. Daarna komen de recepten.

De recepten zijn amper recepten te noemen, aangezien ze zo simpel zijn. Maar het geeft je wel inspiratie om je restjes toch in een salade te gooien. Ik merk dat ik als ik iets over heb (of over kan hebben, door niet alles in een andere maaltijd te gooien), ik toch even kijk of er lekkere combinaties zijn waar ik nog niet aan gedacht had. Omdat de salades soms behoorlijk simpel zijn, heb ik al eens twee salades gezien die echt vrijwel hetzelfde zijn.

Supersalades_bladzijde

Wat maakte ik?

Ik heb ondertussen al behoorlijk wat salades uit het boek gemaakt, dus ik ga ze niet allemaal noemen. Wel wat dingen die ik geleerd heb uit het boek:

 • Je kunt vrijwel alles in een salade gooien. Het is dus een goed idee om wat dingen van je andere maaltijd achter te houden, zodat je ze in een salade kunt gebruiken.
 • In sommige recepten schaaft hij de wortel of pastinaak met een dunschiller in dunne linten. Dat duurt én heel lang én is onhandig met eten (zeker als je het uit je meegebrachte bakje wil eten), dus ik zou het niet doen.
 • Boerenkool is echt lekker om te gebruiken als ‘sla’. Het heeft een goede bite en veel smaak. Dat had ik niet verwacht.
 • Er zijn een paar groenten die ik mis zoals ijsbergsla en andijvie. Misschien nog meer, maar deze vielen me op. Aan de andere kant staan er ook wat dingen in waarvan ik geen idee heb waar ik ze zou moeten halen, zoals bloemetjes. Het ziet er wel mooi uit op de foto, dus het is niet erg. Het merendeel van de recepten bevat wel ‘normale’ ingrediënten.
Supersalades_Alternatief

Vegan-salade wordt vegetarisch!

 

Wanneer moet jij Supersalades ook kopen?

Ik ben zelf redelijk enthousiast over het boek. Het geeft me inspiratie om wat vaker een salade mee te nemen naar mijn werk, en dat is eigenlijk lekkerder dan elke dag weer een sneetje brood. Het zijn duidelijk recepten voor doordeweeks en voor lunch, maar daarvoor gebruik ik het ook. De recepten zijn, zoals de auteur zegt, enorm simpel. Sommige zijn zo simpel als wat sla, blikje linzen opentrekken en wat dingen erbij doen, voor andere moet je nog wat bakken, maar moeilijk wordt het nooit.

Het kookboek is, ondanks dat het simpele gerechten zijn, niet voor de échte beginners bedoeld. Deze zullen zitten met vragen als hoe lang je bepaalde dingen kookt of bakt. Welke ingrediënten kun je langer bewaren of meenemen? En hoe doe je dat het handigste? Het zijn niet de moeilijkste dingen, maar je moet er wel even over nadenken.

Supersalades_voorstukje

Blijft-in-de-kast-staan-factor: [usr=1]
Moeilijkheid: [usr=1]
Originaliteit: [usr=3]
Uiterlijk: [usr=5]
Totaal: [usr=4]

Supersalades is voor 22,50 op diverse plekken te koop.

You may also like...

5 reacties

 1. Sabien schreef:

  Hey dat ziet er goed uit! Ik was net voornemens om eens wat vaker iets anders mee te nemen naar werk in plaats van die eeuwige droge boterham…

  • Ruurdje schreef:

   Ik moet zeggen dat het goed bevalt om een salade mee te nemen ipv brood (want saai) of dingen in de kantine halen (want duur). Je moet de salades vooral niet te moeilijk maken, anders heb je echt geen zin om ze van tevoren te maken.

 2. Dina schreef:

  He dat boek zag ik laatst ook ergens. Ziet er goed uit!

 3. Paul schreef:

  Ja, dit boek heb ik ook en ik ben er erg enthousiast over. Verrassende salades zitten er tussen, en de meesten bevallen mij heel goed.

  • Ruurdje schreef:

   Ik vind het allerfijnste dat de recepten zo enorm makkelijk zijn! Dat maakt de drempel om ze ook daadwerkelijk te maken en mee te nemen een stuk lager!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *