Kookboeken weer uit de kast trekken

deze bla

Deze kookboeken zette ik eerder op mijn verlanglijstje voor kookboeken, maar ik heb geen enkele hiervan uiteindelijk gekocht. Ik had net iets teveel kookboeken waar ik te weinig mee deed om meer mooie nieuwe kookboeken te kopen!

Eén van mijn goede voornemens gaat over het koken van lekkere dingen die ik nog niet eerder gemaakt heb. Het hoeft niet enorm spannend of uitgebreid te zijn, maar wel een tikkeltje anders dan elke week het zelfde rijtje aan gerechten te eten. Sowieso: als ik doordeweeks moe uit mijn werk kom dan heb ik geen zin om nog erg lang en uitgebreid te koken, dat komt in het weekend wel. Maar van lekker eten wordt ik wel erg blij!

Uit de kast

Mijn voornemen is een goede reden om weer wat vaker in mijn kookboeken te kijken. Uiteraard vind je op verschillende receptensites of blogs al genoeg lekkere recepten, maar door een kookboek bladeren is alleen al fijn voor de inspiratie. Ik heb een behoorlijke verzameling kookboeken onderhand. Over sommige ben ik behoorlijk enthousiast en heb ik al een aantal dingen uit gekookt, bij andere wat minder, terwijl er wél enorm lekkere dingen instaan!

Het lijkt me leuk om mijn kookboeken wat vaker uit de kast te trekken op zoek naar lekkere recepten én die ook daadwerkelijk te maken in plaats van er alleen maar verlekkerd naar te kijken. De komende tijd zal ik elke twee weken een kookboek bespreken én er wat uit te koken. Hopelijk inspireert het jou ook om een kookboek erbij te pakken. Als ze alleen maar in de kast staan is het ook zo zonde!

Goede kookboeken

Ik ga de komende tijd een aantal kookboeken beoordelen, dus dan is het handig om op een rijtje te hebben wat ik een goed kookboek vindt:

  • Er moeten mooie foto’s instaan: hoe lekkerder ze eruit zien, hoe meer zin ik krijg om ze op te eten. Mooie foto’s doen het ook goed voor het inspiratie opdoen voor leuke gerechten.
  • Het moet niet alleen maar een receptenboek zijn, ik wil een verhaal eromheen. Niet persé het hele levensverhaal van de schrijver, wel een korte inleiding op het recept. Toevoeging zijn dingen als uitgebreide productie-informatie of kooktips.
  • De Allerhande haal ik gratis bij de AH voor simpele en weinig originele recepten, van een kookboek verwacht ik meer. Ik verwacht niet alleen lekkere recepten, ze moeten ook een beetje origineel zijn. Het hoeft niet rete-ingewikkeld te zijn, maar het moet wel iets toevoegen.
  • Ik vind het altijd fijn als het een mix is van recepten die je doordeweeks kan maken omdat ze niet zoveel tijd kosten en wat uitgebreidere dingen voor in het weekend. Als er alleen maar weekend-recepten in staan, dan is de kans groot dat ik uiteindelijk niets uit het kookboek maak. Maar ik moet bij dit puntje toegeven: ik vind de ‘doordeweeks’-recepten meestal fijner dan de moeilijke.
  • Een puntje dat daar op aansluit: ik wil niet langs 3 verschillende winkels gaan om moeilijk verkrijgbare en obscure ingrediënten te halen. Ik vind het leuk om naar de toko te gaan, maar hoop het merendeel toch wel ‘gewoon’ bij de supermarkt te kunnen halen.

Zo, dat is een hele lijst geworden! Maar hij kan nog uitgebreid worden aan de hand van jullie antwoorden op onderstaande vraag:

Wat vind jij belangrijk bij het kopen van een kookboek? En kook je vaak uit je kookboeken?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *