Kookboek uit de kast: Plenty, vol met groenten

Plenty_voorkant Eén van goede voornemens is het maken van wat andere recepten doordeweeks, en hiervoor trek ik elke twee weken een kookboek uit de kast. Om er daadwerkelijk uit te koken in plaats van ze te laten verstoffen in de kast, ook zo zonde.

Vandaag: Plenty, groente genoeg om héél lekker te koken, van Yotam Ottolenghi.

De looks

Het eerste wat opvalt aan dit kookboek is hoofdstukindeling. De recepten zijn verdeeld op groentesoort: koolfamilie, granen, bijzondere uien en de fantastische aubergine zijn voorbeelden van de hoofdstukken. Het geeft al aan dat groenten de hoofdrol spelen in dit kookboek. Het boek is vegetarisch, maar soms wordt er een suggestie voor een toevoeging van vlees gedaan. Past bij de insteek van de auteur, want hij geeft je ‘in dit boek tientallen mooie gerechten, evenwichtig en voedzaam, die toevallig vlees noch vis bevatten’. Mooie insteek. En kan ik misschien de de niet-vega boyfriend blij maken met iets erbij.

In het voorwoord vertelt Ottolenghi over zijn redenen om minder vlees te eten en zijn roots in het Midden-Oosten, waar altijd groenten voor handen waren. Verder wordt elk recept met een kort stukje ingeleid, bijvoorbeeld een persoonlijke herinnering, een beschrijving van de smaak of uitleg over ingrediënten. Soms zijn ze erg leuk, vaak zijn ze niet zo interessant.

Plenty_preikoekjes

De recepten

Niet elk recept heeft een foto, maar de foto’s die er zijn zien er goed uit! Je krijgt gelijk zin om het allemaal op te eten. Het is een combinatie van eten uit het Midden-Oosten, mediterraans gebied en vast nog meer. Tahin, peulvruchten, aubergine, granaatappel en peterselie zijn ingrediënten die vaak terugkomen.

Wat opvalt zijn de enorm lange ingrediëntenlijsten. Soms worden er wat dingen gebruikt die je misschien niet bij de super om de hoek kunt krijgen, maar bij de toko zul je ze waarschijnlijk wel vinden. Bij de ‘echt’ rare ingrediënten staat er vaak een alternatief bij.

Ongeveer de helft van recepten is wat ingewikkelder dan de meeste kookboeken en niet voor de beginnende koks. In de rest van het boek staan gelukkig wat simpelere recepten die wat meer voor doordeweeks zijn. Gelukkig staan bij elk recept de stappen wel duidelijk aangegeven, waardoor het, als je de stappen volgt, waarschijnlijk wel goed komt. Maar tijd kost het wel. Hoeveel zul je zelf moeten inschatten want het staat niet bij het recept.

Plenty_venkel

Van mijn eigen poging heb ik ook een foto gemaakt, maar die ziet er iets minder mooi uit. Lekker was ’t wel gelukkig!

Wat maakte ik?

Ik heb nog niet de écht ingewikkelde recepten gemaakt, maar wat simpelere dingen uitgezocht:

 • Preikoekjes (p.36): ik moet bekennen dat ik niet het hele recept gevolgd heb, maar gewoon alle ingrediënten bij elkaar gedaan heb en er pannenkoekjes van heb gebakken. Was alsnog lekker! Vult goed. (er staan ook nog snijbiet- en zoete aardappel-koekjes in het boek, als je nog meer pannenkoekjes wil eten)
 • Courgettesalade met hazelnoten (p. 70): gegrilde groenten zijn mijn favoriet, dus dit recept is sowieso goed. De gegrilde courgettes, hazelnoten, parmezaan en balsamico passen echt perfect bij elkaar!
 • Gekarameliseerde venkel met geitenkaas (p. 172): ik vond het best wel spannend om iets te karameliseren (ik was een beetje bang om de pan te verpesten), maar het viel reuze mee. De zoete venkel met de frisse geitenkaas, zoete venkelzaadjes en pittige knoflook waren een perfecte combinatie.

Er zitten nog een aantal plakkertjes in het boek bij recepten die ik nog wil maken zoals een paddestoelenlasagne (boyfriend houdt hier niet van, dus moet even een goed moment vinden) en geroosterde aubergine met tahin.

Plenty_Courgettesalade

Wanneer moet jij het boek ook kopen?

Nou,

 • Als je het leuk vindt om lekker in de keuken bezig te zijn.
 • Als je geen beginner meer bent: het zijn niet de makkelijkste recepten
 • Als je houdt van de mediterraanse en/of oosterse kruiden en groenten
 • Als je het leuk vindt om wat ‘gekkere’ ingrediënten te zoeken.

Ik heb de makkelijkere recepten eruit gezocht, en die waren perfect voor mij. De smaken zijn net wat anders dan je normaal vaak eet, en dat maakt het extra leuk. De ingewikkeldere recepten kosten veel tijd en alhoewel ik koken leuk vindt, zijn het toch geen recepten die ik zo snel zou gaan maken.  Omdat het echt een beetje losse gerechtjes zijn (over ’t algemeen geen complete maaltijden), is het soms lastig te bepalen welke gerechten lekker bij elkaar zijn.

En uiteraard horen bij een echte review ook sterren:

Blijft-in-de-kast-staan-factor: [usr=4]
Moeilijkheid: [usr=4]
Originaliteit: [usr=4]
Uiterlijk: [usr=3]
Totaal: [usr=4]

You may also like...

2 reacties

 1. Dina schreef:

  Leuk om je review te lezen. Ik vind het wel jammer dat er niet bij ieder recept een foto staat, maar het is niet storend in dit boek vind ik.

  • Ruurdje schreef:

   Ik denk inderdaad dat bij 80-90% van de recepten wel een foto staat. Het is alleen wat makkelijker om aan een foto te zien of het er lekker uitziet dan aan de ingrediëntenlijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *