IJsjestest #2: Turijn

Wat heb ik de afgelopen weken Italië toch geweldige gelato gehad: zoveel smaak, zoveel spannende smaken! Ik at viooltjesijs (alhoewel die op ’t randje van wasmiddel zat), honing- en notenijs (goddelijk!) en het lekkerste chocoladeijs ever. Dat ijsmaken, dat kunnen ze wel in Italië!

Tot dusver was ’t in allerlei kleine plaatsjes, dus had ’t niet zoveel zin om specifieker te zijn over de plekken. Turijn is een ander verhaal, daar kom je misschien nog wel ‘ns. Ik heb schandalig veel ijs gegeten in Turijn, maar het was zóó lekker! Daarom: de beste gelato in Turijn!

Als je je trouwens afvraagt of je een bepaalde smaak wel lekker vind of niet precies weet wat ’t is: vraag ernaar! Vaak werd me een lepeltje aangeboden om het te proeven en dat is superfijn, weet je gelijk of je ’t lekker vind.

Alberto Marchetti

IJs1

Corso Vittorio Emanuele II, 24 (op diverse plekken in de stad) ~ 2,00 voor 2 bolletjes ~ farina bona en gianduja

Deze strak uitziende tent zit aan één van de hoofdstraten (en op andere centrale plekken in de stad) en ziet er superstrak uit. Het ijs kun je niet zien maar op zulke plekken kun je blijkbaar het beste ijs eten, want zo droogt het niet uit. Het is een keten die op diverse plekken in de stad zit.

Het ijs: Ik vraag wat farina bona is en het is een soort van maismeel. Het heeft een redelijk specifieke smaak (na één bolletje ben je ’t ook wel weer zat) en heeft wel iets weg van popcorn. Gianduja is een soort chocopasta met hazelnoten oorspronkelijk uit Turijn. Zoiets als Nutella maar dan iets verfijnder. Hazelnoten en chocolade in één smaak is perfect voor mij: allebei de smaken staan behoorlijk hoog op m’n lijstje van lekkerste maken. Het ijs is romig en lekker, nom!

Opvallende smaken: Niet echt: rozijnenijs is het spannendste dat ze hebben. Verder dingen als chocolade en verschillende fruitsmaken.

Cooperativa – Gelateria Naturale di San Salvario

IJs2

Via Berthollet 13 ~ 2,00 voor 2 bolletjes ~ “Good morning Chocolate” en “Il Signor Melone”

Van een jongen in het hostel kreeg ik de tip dat hij hier superlekker ijs gegeten had. Het duurde even voordat we deze tent gevonden hadden, maar zeker de moeite waard! Het was niet zo druk, dus de aardige jongen  achter de toonbank gaf een uitgebreide uitleg over de verschillende smaken terwijl we ook het een en ander proefden, superleuk!

Het ijs: beide smaken hadden enorm veel smaak. De chocolade was enorm romig terwijl het meloenijs lekker fris was (er zat geen melk in denk ik). Misschien wel ’t lekkerste ijs dat ik ooit gegeten heb!

Opvallende smaken: Niet echt, alhoewel het ijs wel toffe namen heeft zoals madagaskar (vanille & banaan) of la dolce vita (stracciatella met ricotta)

il gelato amico

IJs3

via san massimo 34 ~ 2,00 voor 2 bolletjes ~ chocolade en gianduja

De reden om deze ijssalon te bezoeken was het enorm blije kaartje met getekende groenten en een meneertje met een grote snor dat bij de receptie van het hostel lag. Onderweg bekeek ik het kaartje wat beter en zag dat het ijs geen melk, ei, suiker en gluten bevat. Wat dan wel?

Het ijs: de gianduja, hazelnoten met chocolade is goed! Het smaakt iets meer naar hazelnoten dan de andere varianten die ik tot nu toe gehad heb maar dat vind ik juist wel lekker.  De chocolade valt een beetje tegen, het is wel een beetje romig maar het heeft vooral amper smaak. Er is nauwelijks een nasmaak te bekennen, jammer.

Opvallende smaken: appel & gember, limoen & mint en koffie & gianduja.

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *