Het groentemenu bij de Keuken van Gastmaal

CIMG3452Als je als vegetariër in Nederland uit eten gaat staat er vrijwel altijd wel iets zonder vlees op de kaart. Helaas zijn het meer dan eens saaie combi’s met spinazie, geitenkaas of gegrilde groenten. Als ik zelf uit eten ga dan check ik de kaart altijd even en bij restaurants die vegetarische gerechten duidelijk als een ‘moetje’ op de kaart hebben staan blijf ik weg: genoeg restaurants waar ik wél lekker zonder vlees kan eten!

Bijna het beste vegetarische gerecht

Eén van die plekken is de Keuken van Gastmaal in Utrecht. Vorig jaar stond in de Volkskrant een artikel over het kiezen van het beste vegetarische gerecht van Nederland en dit restaurant stond op nummer 3. Het ingestuurde gerecht bevatte onder andere rendiermos en ik had geen idee of het lekker was, spannend en anders klonk het in ieder geval wel, dus ik zette het op het lijstje met restaurants waar ik nog een keertje wilde eten.

Voor mijn verjaardag kreeg ik een etentje bij dit restaurant. Ik bestelde voor € 29,50 een groentemenu met 4 gangen*. Het is een verrassing wat je krijgt, want het is afhankelijk van wat de leveranciers hebben én wat ze geplukt hebben, want ze maken gebruik van wildplukkruiden.

Als we binnenkomen worden we vriendelijk begroet. Het valt op dat de mensen die er werken erg vriendelijk, vlot en attent zijn, ik voel me gelijk thuis. Ze weten ook enorm veel te vertellen over de wijn en het eten, altijd fijn. Het lijkt ook een beetje een buurtrestaurant te zijn, ik heb het idee dat er veel vaste gasten zitten.

Het eten

Dan het eten.  Het eerste gerecht is een salade van radijsjes met mayonaise van daslook. Er zitten drie verschillende soorten radijsjes in (ja, blijkbaar zijn er verschillende soorten radijsjes) en nog wat andere dingen waarvan ik de naam ben vergeten. Lekker fris, terwijl ik normaal gesproken helemaal niet zo van radijsjes houdt.

Het tweede gerecht is een enorm lekkere wortelsoep met mascarpone. Er zit een kruidige olie op en saliebloemetjes. De soep is enorm smaakvol en kruidig, enorm lekker! Daarna volgt nog een gerecht met meiknol, aardappels, gestoofde uien, kerrie-cider-dressing en brandneteltapenade. Ik vond dit een wat mindere gang, maar de meiknol, die ik voor het eerst at, was erg lekker!

Het is een groentemenu, dus elke gang moet natuurlijk groenten bevatten, zelfs het toetje! Gele bieten met dennennaalden erop met yoghurtijs en een sausje van rode bieten. Klinkt funky, is het ook, maar het is toch écht een nagerecht, ook omdat rode bietjes natuurlijk een beetje zoet zijn.

Nog een keer eten?

Alle gerechten zien er ook supermooi uit en bij sommige gerechten hebben we ook een lekker bijpassend wijntje gedronken. De bediening kon goed vertellen waarom de wijn die ze je gaven goed bij het gerecht paste.

Verder is het restaurant niet heel erg goedkoop of stiekem eigenlijk best wel duur, maar echt de moeite waard. Niet alleen omdat ze toffe, andere dingen doen met groenten, maar ook omdat de sfeer echt supergoed is. Als het niet zo duur zou zijn, zou het mijn nieuwe favoriete restaurant zijn!

De Keuken van Gastmaal, Biltstraat 5, Utrecht.

* Het is geen vegetarisch restaurant. BF heeft heerlijke gerechten mét vlees gegeten, zoals lam met spelt en venkel/tomatenchutney (dat laatste heb ik geproefd, ZO lekker!) en kalfstaartstuk met asperges (de lekkerste die ik ooit gegeten heb!) en krieltjes.

** Dit sterretje hoort nergens bij, maar wilde ik toch even noemen: ik heb in het restaurant zelf geen foto’s gemaakt, dus helaas een blog met wat meer tekst.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *